- Sty 3, 2009
- 27,957
- 2,298
- 113
Przepis zaczerpnięty z książeczki Anne Wilson "Meze. Kuchnia śródziemniomorska". Wydaje mi się, że nie mamy na forum przepisu na to pyszne danie.
1 czerwona papryka
1 cebula (u mnie czerwona)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 szklanki orzechów włoskich
oliwa
Paprykę podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona, ułożyć skórką do góry w nagrzanym piekarniku i piec pod górną grzałką aż na skórce zaczną pojawiać się pęcherze (ja piekłam całą w 220 stopniach, co kilka minut ją obracając). Po ostudzeniu obrać ze skórki. Dobrze jest wrzucić ją na sito, żeby pozbyć się nadmiaru soku.
Na patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć aż będą miękkie. Dodać 1/2 łyżeczki chilli (dałam ciut mniej).
Orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać paprykę i smażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu z czerwonego wina (dałam balsamiczny) i 1/4 łyżeczki soli. Rozdrobnić na prawie gładką masę.
Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni, ja zjadłam znacznie szybciej. Świetna do chleba. Wychodzi tego około 250 ml.
1 czerwona papryka
1 cebula (u mnie czerwona)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 szklanki orzechów włoskich
oliwa
Paprykę podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona, ułożyć skórką do góry w nagrzanym piekarniku i piec pod górną grzałką aż na skórce zaczną pojawiać się pęcherze (ja piekłam całą w 220 stopniach, co kilka minut ją obracając). Po ostudzeniu obrać ze skórki. Dobrze jest wrzucić ją na sito, żeby pozbyć się nadmiaru soku.
Na patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć aż będą miękkie. Dodać 1/2 łyżeczki chilli (dałam ciut mniej).
Orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać paprykę i smażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu z czerwonego wina (dałam balsamiczny) i 1/4 łyżeczki soli. Rozdrobnić na prawie gładką masę.
Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni, ja zjadłam znacznie szybciej. Świetna do chleba. Wychodzi tego około 250 ml.