Przepis pochodzi z "Przekąsek zimnych i gorących" Barbary Bytnerowicz. W oryginale jest po 7 dkg każdego ze składników, ja zrobiłam z 10 dkg, a Wam pozostawiam wybór pomiędzy tymi ilościami.
Składniki
10 dkg sera ementalera
10 dkg masła
10 dkg łuskanych orzechów włoskich
trochę majonezu
sól
Masło ucieramy na pianę, ser ścieramy na tarce, a orzechy mielemy w młynku. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą pastę. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę majonezu. Doprawiamy do smaku solą i podajemy z dowolnym pieczywem. Ja jadłam z tostami i ciemnym chlebem litewskim. Smakowało wybornie.
Składniki
10 dkg sera ementalera
10 dkg masła
10 dkg łuskanych orzechów włoskich
trochę majonezu
sól
Masło ucieramy na pianę, ser ścieramy na tarce, a orzechy mielemy w młynku. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą pastę. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę majonezu. Doprawiamy do smaku solą i podajemy z dowolnym pieczywem. Ja jadłam z tostami i ciemnym chlebem litewskim. Smakowało wybornie.