- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pasteis de Bacalhau
500g solonego dorsza (sztokfisza) moczonego 48 godzin w wodzie
500g ziemnaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
3 jajka
sól i pieprz
50g masła
olej do smażenia.
1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ochłodzić.
2. Rybę ugotować w wodzie (10 minut). Ostudzić, obrać z ości i podrobić na drobne kawałki.
3. Czosnek zmiażdzyć.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać kawałki ryby, czosnek i jeszcze podsmażać 3 minuty. Ostudzić.
4. Rybę , ziemniaki, jajka ,posiekaną pietruszkę oraz pieprz wymieszać na gładką masę . Wrazie czego dosolić do smaku. Formować przy pomocy 2 łyżek zgrabne podłużne kluski i smażyć na głębokim ogniu z wszystkich stron. Odsączyć na bibule.
Ps. W razie braku sztokfisza można użyć dorsza, ale wskazane jest dodanie paru filecików anchois.

500g solonego dorsza (sztokfisza) moczonego 48 godzin w wodzie
500g ziemnaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
3 jajka
sól i pieprz
50g masła
olej do smażenia.
1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ochłodzić.
2. Rybę ugotować w wodzie (10 minut). Ostudzić, obrać z ości i podrobić na drobne kawałki.
3. Czosnek zmiażdzyć.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać kawałki ryby, czosnek i jeszcze podsmażać 3 minuty. Ostudzić.
4. Rybę , ziemniaki, jajka ,posiekaną pietruszkę oraz pieprz wymieszać na gładką masę . Wrazie czego dosolić do smaku. Formować przy pomocy 2 łyżek zgrabne podłużne kluski i smażyć na głębokim ogniu z wszystkich stron. Odsączyć na bibule.
Ps. W razie braku sztokfisza można użyć dorsza, ale wskazane jest dodanie paru filecików anchois.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: