- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
PASTERNAKOWA ZUPA KREM Z CHORIZO
Pyszna zupa w sam raz na jesienna pluche
Skladniki:
- kapka oleju do smazenia
- 100g chorizo (kto nie moze znalesc mysle ze mozna z powodzeniem zastapic wedzonym boczkiem) pokrojonego w male kosteczki
- 1 cebula posiekana
- 2 duze pasternaki (ok 400g) pokrojone w kostke
- 3 duze ziemniaki pokrojone w kostke
- 2 lyzeczki slodkiej papryki i 2 lyzeczki slodkiej wedzonej papryki (jezeli ktos nie ma to 4 lyzeczki zwyklej slodkiej)
- 1l bulionu warzywnego
- 200ml slodkiej smietanki
- sol i pieprz
1. W garnku rozgrzac olej i podsmazyc chorizo. Nastepnie wrzucic cebule. Gdy sie zrumieni dodac ziemniaki, pasternak i papryke, dusic pod przykryciem az lekko zmiekna.
2. Dodac bulion, smietanke i doprawic. Gotowac az warzywa zupelnie zmiekna - 15-20 min
3. Zupe odstawic do przestygniecia i zmiksowac blenderem
4. Ponownie podgrzac, podawac posypana papryka, mozna tez dac parmezan
SMACZNEGO

Pyszna zupa w sam raz na jesienna pluche

Skladniki:
- kapka oleju do smazenia
- 100g chorizo (kto nie moze znalesc mysle ze mozna z powodzeniem zastapic wedzonym boczkiem) pokrojonego w male kosteczki
- 1 cebula posiekana
- 2 duze pasternaki (ok 400g) pokrojone w kostke
- 3 duze ziemniaki pokrojone w kostke
- 2 lyzeczki slodkiej papryki i 2 lyzeczki slodkiej wedzonej papryki (jezeli ktos nie ma to 4 lyzeczki zwyklej slodkiej)
- 1l bulionu warzywnego
- 200ml slodkiej smietanki
- sol i pieprz
1. W garnku rozgrzac olej i podsmazyc chorizo. Nastepnie wrzucic cebule. Gdy sie zrumieni dodac ziemniaki, pasternak i papryke, dusic pod przykryciem az lekko zmiekna.
2. Dodac bulion, smietanke i doprawic. Gotowac az warzywa zupelnie zmiekna - 15-20 min
3. Zupe odstawic do przestygniecia i zmiksowac blenderem
4. Ponownie podgrzac, podawac posypana papryka, mozna tez dac parmezan
SMACZNEGO