Pasty twarogowe do chleba

kasja

Member
Sty 6, 2009
30
0
6
ja najczęściej do twarożku dodaję jakąś rybkę w pomidorach z puszki i sporo siekanej zielonej pietruszki; jeśli ser jest wilgotny to nie trzeba nawet dodawać śmietany
mniam.gif

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
To dorzucam jeszcze inną wersję pasty twarogowej do chleba, przepis pochodzi z książki Hyginy Seheń "Kuchnia rosyjska".

Składniki:

* 75g twarogu,
* 20g masła,
* 5g koncentratu pomidorowego,
* 15g cebuli,
* 60g papryki marynowanej,
* sól do smaku.

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładką masę. Doprawić solą i gotowe.

pasta-kanapkowa-rosyjska.jpg

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo ciekawa pasta, chętnie wypróbuję
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja już wypróbowałam, dzisiaj na śniadanie. Mamy tę samą książkę Hyginy Seheń, ale robiłam z Twojego przepisu, bo tamta porcja była dla mnie za duża. Wyśmienita pasta, dobrze, że ją znalazłaś.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Załączniki

• serek.JPG
    serek.JPG
    83.9 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj chcę dołożyć jeszcze jeden przepis na ser zwany liptauerem, chociaż nieco podobny przepis na ser liptawski zamieściłam już w pierwszym poście. Oba przepisy różnią się jednak od siebie i ten dzisiejszy także wart jest wypróbowania. Liptauer przed wojną cieszył się wielką popularnością, a teraz jakby poszedł w zapomnienie. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Warto wskrzesić tę pikantną pastę na bazie twarogu. Przepis jest dość dawny i wielokrotnie wypróbowany.
Składniki
30 dkg białego tłustego twarogu
10 dkg rokpola lub roquefortu
3 dkg masła
1/2 szklanki lekko kwaśnej śmietany
ew. 1- 2 łyżki mleka
sól
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku (kto nie lubi, może opuścić)
ugotowane na twardo żółtko
1 łyżka jasnego piwa
do ubrania - koreczki sardelowe, rzodkiewki, listki sałaty

Twaróg wraz z rokpolem przecieramy przez sitko. Uzyskaną masę ucieramy dokładnie z masłem, dodając w czasie ucierania, stopniowo, śmietanę. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodajemy łyżkę lub dwie mleka. Pastę solimy do smaku, przyprawiamy papryką i musztardą. Kto chce dodaje jeszcze sparzony kminek, a już obowiązkowo przetarte przez sitko żółtko i łyżkę piwa. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy na okrągłym, małym półmisku w piramidę, ozdabiając koreczkami sardelowymi, rzodkiewkami i listkami sałaty.
Jest to jedna z wielu wersji liptauera, doskonale nadająca sie także do przyrządzania kanapek, np. na niedzielną majówkę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
Robię podobną pastę;wędzona makrela, 45 dkg biały ser, 1-2 jajka na twardo, cebulka, ogórek kiszony lub konserwowy, szczypiorek/natka pietruszki itp./doprawić solą,pieprzem,majonez i śmietana do uzyskania kremowej konsystencji. Znika błyskawicznie.Pycha !
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żeby wszystkie przepisy były w jednym miejscu, dodaję następny z miesięcznika Ty i Ja - twarożek pomidorowy. Jadłam dzisiaj na śniadanie. Doskonały.
Składniki
25 dkg twarożku
3 - 5 łyżek mleka lub śmietany
mała cebula
2 - 3 obrane ze skórki pomidory (wzięłam 2 )
1 gotowane jajko
łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Twarożek ucieramy (można w malakserze) z mlekiem lub śmietaną, dodajemy najdrobniej posiekaną cebulę, drobno pokrojone pomidory, posiekane jajko i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną (białego) pieprzu. Doskonały dodatek do śniadaniowego chleba. Mnie zasmakował z ciemnym chlebem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Miałam wpisać tapenadę francuską, ale uznałam, że przypomnienie tak wielu przepisów na twarożki bedzie pożyteczniejsze. Mam nadzieję, że się przydadzą.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy