- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
750 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku, do smaku
Do przyprawienia:
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka curry
2 łyżki szczypiorku
75 g sera rokpol
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki sosu Worcester
50 g czerwonej papryki, drobno posiekana
1 łyżka słodkiej papryki
50 g mieszanki ziołowej
Wykonanie:
1. Masło rozetrzeć z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i ewentualnie czosnkiem. Podzielić na 7 części.
2. Po domieszaniu dodatków otrzymuje się
masło chrzanowe,
o smaku curry,
szczypiorkowe,
serowe,
masło z orzechów laskowych i sosu Worcester,
masło paprykowe z drobno pokrojoną papryką,
i masło ziołowe,
wystarczy doprawić.
Masła przed podaniem nie można zbytnio chłodzić, by łatwo się rozsmarowywało.
Z miękkiego masła można zrobić różyczki, używając szprycy do dekorowania ciast. Porcja powinna wystarczyć do posmarowania jednej kromki.
Jeśli chcemy zrobić kulki lub ukształtować inaczej, np. wycinać foremkami do ciasteczek, należy je schłodzić.
Resztki można zapakować do natłuszczonego olejem pergaminu i zamrozić do 6 miesięcy.
Smacznego!
750 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku, do smaku
Do przyprawienia:
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka curry
2 łyżki szczypiorku
75 g sera rokpol
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki sosu Worcester
50 g czerwonej papryki, drobno posiekana
1 łyżka słodkiej papryki
50 g mieszanki ziołowej
Wykonanie:
1. Masło rozetrzeć z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i ewentualnie czosnkiem. Podzielić na 7 części.
2. Po domieszaniu dodatków otrzymuje się
masło chrzanowe,
o smaku curry,
szczypiorkowe,
serowe,
masło z orzechów laskowych i sosu Worcester,
masło paprykowe z drobno pokrojoną papryką,
i masło ziołowe,
wystarczy doprawić.
Masła przed podaniem nie można zbytnio chłodzić, by łatwo się rozsmarowywało.
Z miękkiego masła można zrobić różyczki, używając szprycy do dekorowania ciast. Porcja powinna wystarczyć do posmarowania jednej kromki.
Jeśli chcemy zrobić kulki lub ukształtować inaczej, np. wycinać foremkami do ciasteczek, należy je schłodzić.
Resztki można zapakować do natłuszczonego olejem pergaminu i zamrozić do 6 miesięcy.
Smacznego!