Pasty z masła

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
750 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku cytrynowego
1 ząbek czosnku, do smaku
Do przyprawienia:
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka curry
2 łyżki szczypiorku
75 g sera rokpol
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki sosu Worcester
50 g czerwonej papryki, drobno posiekana
1 łyżka słodkiej papryki
50 g mieszanki ziołowej

Wykonanie:

1. Masło rozetrzeć z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i ewentualnie czosnkiem. Podzielić na 7 części.
2. Po domieszaniu dodatków otrzymuje się
masło chrzanowe,
o smaku curry,
szczypiorkowe,
serowe,
masło z orzechów laskowych i sosu Worcester,
masło paprykowe z drobno pokrojoną papryką,
i masło ziołowe,
wystarczy doprawić.

Masła przed podaniem nie można zbytnio chłodzić, by łatwo się rozsmarowywało.
Z miękkiego masła można zrobić różyczki, używając szprycy do dekorowania ciast. Porcja powinna wystarczyć do posmarowania jednej kromki.
Jeśli chcemy zrobić kulki lub ukształtować inaczej, np. wycinać foremkami do ciasteczek, należy je schłodzić.
Resztki można zapakować do natłuszczonego olejem pergaminu i zamrozić do 6 miesięcy.

Smacznego!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy