Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki lub pierożki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 781935" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]35574[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki na ciasto:</strong></p><p>- 2 szklanki mąki</p><p>- 150 g margaryny</p><p>-1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany (18 - 22%)</p><p>- 30 g drożdży</p><p>- 1 łyżeczka soli</p><p>- 1 łyżeczka cukru</p><p></p><p>Śmietanę wymieszac z drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Mąkę posiekac z margaryną (ja margarynę ucieram na tarce-grube oczka). Dodac sól i śmietanę z drożdżami. Wyrobic ciasto, aż będzie gładkie i lśniące ( u mnie trwało to coś około 5 minut). Odstawic na 30 minut, pod przykryciem. Po tym czasie , możemy ciasto dowolnie formowac.</p><p>Paszteciki: z kawałka ciasta formuję wałeczek, który rozwałkowuję na długi prostokąt. Na środku prostokąta, przez jego całą długośc, układam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26562&view=findpost&p=781943" target="_blank"><strong>farsz</strong></a>. Jeden brzeg ciasta zakładam za farszem i dociskam. Roluję do drugiego brzegu ciasta. Powstały wałek ciasta z farszem, kroję na ukos niczym takie duże kopytka.</p><p>Pierożki: Z kawałka ciasta formuję wałeczek (trochę grubszy od poprzedniego) i tnę na kawałki długości ok.4-5 cm . Teraz każdy kawałek ciasta rozwałkowuję, układam farsz, zakładam ciasta z jednej strony na drogą, mocno zlepiając brzeg. Ja formuję na brzegu &quot;falbankę&quot;, która niestety trochę się rozłazi podczas pieczenia.</p><p></p><p>Paszteciki lub pierożki, układamy na blaszce i smarujemy ubitym jajkiem . Pieczemy do zrumienienia (u mnie 25 minut) w temperaturze 180 stopni.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35573[/ATTACH]</p><p></p><p>Podajemy do <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26561&view=findpost&p=781940" target="_blank"><strong>barszczu czerwonego </strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 781935, member: 4258"] [ATTACH=full]35574[/ATTACH] [B]Składniki na ciasto:[/B] - 2 szklanki mąki - 150 g margaryny -1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany (18 - 22%) - 30 g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Śmietanę wymieszac z drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Mąkę posiekac z margaryną (ja margarynę ucieram na tarce-grube oczka). Dodac sól i śmietanę z drożdżami. Wyrobic ciasto, aż będzie gładkie i lśniące ( u mnie trwało to coś około 5 minut). Odstawic na 30 minut, pod przykryciem. Po tym czasie , możemy ciasto dowolnie formowac. Paszteciki: z kawałka ciasta formuję wałeczek, który rozwałkowuję na długi prostokąt. Na środku prostokąta, przez jego całą długośc, układam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26562&view=findpost&p=781943"][B]farsz[/B][/URL]. Jeden brzeg ciasta zakładam za farszem i dociskam. Roluję do drugiego brzegu ciasta. Powstały wałek ciasta z farszem, kroję na ukos niczym takie duże kopytka. Pierożki: Z kawałka ciasta formuję wałeczek (trochę grubszy od poprzedniego) i tnę na kawałki długości ok.4-5 cm . Teraz każdy kawałek ciasta rozwałkowuję, układam farsz, zakładam ciasta z jednej strony na drogą, mocno zlepiając brzeg. Ja formuję na brzegu "falbankę", która niestety trochę się rozłazi podczas pieczenia. Paszteciki lub pierożki, układamy na blaszce i smarujemy ubitym jajkiem . Pieczemy do zrumienienia (u mnie 25 minut) w temperaturze 180 stopni. [ATTACH=full]35573[/ATTACH] Podajemy do [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26561&view=findpost&p=781940"][B]barszczu czerwonego [/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki lub pierożki*
Bottom