Paszteciki na wigilię mojej mamy*

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
mam w zamrazarce te paszteciki na sylwestra i nie wiem, czy je wyjąc rano w sobotę, ze by się rozmroziły, czy wkłada się je bez rozmrażania do piekarnika? jak lepiej?

rozmroziłam wcześniej

nureczka

Member
Lis 29, 2004
163
0
0
Kamilko, bardzo dziękuję za ten przepis. Proste w przygotowaniu i smaczne te paszteciki. Zrobiłam na ciepło w środę i podałam z czerwonym barszczykiem. Zajadano się. :mrgreen:

Pozdrawiam
Nurka

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
AnnaH @ 21 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=399021zabieram sie za nie.Potem do zamrazalki i na switea jak znalazl)
Mrozi sie juz upieczone?
gruebel_2.gif
Dopiero teraz widzę ten przepis i wydaje mi się interesujacy
icon_mrgreen.gif
Chyba zrobie próbę generalną przed wigilią
fiesgrins.gif

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
zrobiłam je dzisiaj tak sobie bez okazji, tylko formę trochę zmieniłam i zrobiłam "pasztecikową". Wyszły jak zwykle pyszne pomimo tego, że dałam przeterminowane drożdże
icon_redface.gif

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Ja robiłam na sylwestra
icon_smile.gif
Pyszniutkie i bardzo szybko się robi !!!

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Kochana Kamilo,
choćby śnieg i zawierucha, to ja sobie NIE WYOBRAŻAM Świąt bez TYCH pasztecików. Piekę je odkąd je podałaś.
I nie ważne czym nadziane mięsem, pieczarkami, cebulą czy kapustą z grzybami; są przepyszne, wdzięcznie się kleją, pięknie pachną, są lekkie, chrupiące, noo... takie, że lepszych być nie może.

Trzymaj się cieplutko

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja bym je chętnie zrobiła ale z tego co czytam wynika że na 0,5 kg mąki idzie duża (czyli 10 dkg) kostka drożdży??? ja na 1 kg całej nie daję a tu... dobrze rozumiem?
gruebel_2.gif

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Cinka @ 16 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1062650Ja bym je chętnie zrobiła ale z tego co czytam wynika że na 0,5 kg mąki idzie duża (czyli 10 dkg) kostka drożdży??? ja na 1 kg całej nie daję a tu... dobrze rozumiem?
gruebel_2.gif
ja biorę "większą połowę" takie 7dag drożdży,
one w ciut większej ilości ciastu nie szkodzą, bo nie czeka się na jego garowanie.
Chociaż jak w kuchni przed Świętami robi się "gorąco" to, to ciasto "rośnie w rękach", robi się pulchne i pod wałkiem czuć bąbelki
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tylko czy zapachowi nie szkodzą... bo jak za duzo drożdży to je czuć okropnie a ja tego nie lubię. Czy jakbym dała małą kosteczkę te 4,2 dkg to starczyłoby? Może ktoś tak robił?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ja na pół kilograma mąki daje max 15 g drożdży.
NIe lubię jak mi ciasto "rośnie w rękach" i w piekarniku tworzą się potworki.
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy