- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Paszteciki z pieczarkami
Z okazji Tygodnia z pierogami przygotowałam jeden z moich ulubionych rodzajów pasztecików. Są pyszne zarówno same, jak i np. jako dodatek do barszczu.
1/4 kostki drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
250 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki masła
1 jajko do posmarowania
na farsz:
1/4 kg pieczarek
duża cebula
sól, pieprz do smaku
ząbek czosnku
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru oraz 1/3 ilości mąki. Pozostawić na 20 minut aż ruszą.
Dodać jajko, sól oraz resztę mąki - wyrabiać, aż ciasto przestanie sie kleić do rąk. w razie potrzeby podsypać mąki.
Rozpuścić masło i polać nim ciasto, ponownie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz: pieczarki zetrzeć na tarce wraz z cebulę. Podsmażyć je na niedużej ilości oleju. dodać przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na długi pasek szerokości ok. 15 cm.
Na środku ułożyć pasek z farszu. Ciasto zwinąć w rulon, wyrównać. Rulon pociąć w ukośne plastry. ( grubość ok 5 cm)
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Z tej ilości ciasta wychodzi 10-12 pasztecików.
Z okazji Tygodnia z pierogami przygotowałam jeden z moich ulubionych rodzajów pasztecików. Są pyszne zarówno same, jak i np. jako dodatek do barszczu.

1/4 kostki drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
250 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki masła
1 jajko do posmarowania
na farsz:
1/4 kg pieczarek
duża cebula
sól, pieprz do smaku
ząbek czosnku
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru oraz 1/3 ilości mąki. Pozostawić na 20 minut aż ruszą.
Dodać jajko, sól oraz resztę mąki - wyrabiać, aż ciasto przestanie sie kleić do rąk. w razie potrzeby podsypać mąki.
Rozpuścić masło i polać nim ciasto, ponownie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz: pieczarki zetrzeć na tarce wraz z cebulę. Podsmażyć je na niedużej ilości oleju. dodać przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na długi pasek szerokości ok. 15 cm.
Na środku ułożyć pasek z farszu. Ciasto zwinąć w rulon, wyrównać. Rulon pociąć w ukośne plastry. ( grubość ok 5 cm)

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Z tej ilości ciasta wychodzi 10-12 pasztecików.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: