- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
300 g cielęciny
200- 250 g wątróbki kurzej
500 g piersi indyczej
500 g nogi indyczej
1 sucha kajzerka
3 jajka
marchew, pietruszka, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, mleko
sól, pieprz biały i czarny świeżo mielony, gałka
Wątróbkę namoczyć w mleku.
Cielecinę i indyka ugotować z marchewką, pietruszką, liściem, zielem i pieprzem- około 60- 90 min. Mięso wyjąć, do wywaru włożyć wątróbkę i gotować do miękkości- 15- 20 min. Wywar ostudzić, namoczyć w nim kajzerkę.
Zmielić razem cielęcinę, indyka, wątróbkę i namoczoną kajzerkę. Do masy dodać żółtka, wymieszać. Całość przyprawić solą, gałką, białym i czarnym pieprzem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Piec ok. 60 min w 180st.
Uwagi:
- pieprzu białego proszę nie żałować
- wątróbka tylko z kurczaka, bo tylko ta jest delikatna, inne drobiowe są za twarde
Dziś znowu jem. Pycha!
200- 250 g wątróbki kurzej
500 g piersi indyczej
500 g nogi indyczej
1 sucha kajzerka
3 jajka
marchew, pietruszka, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, mleko
sól, pieprz biały i czarny świeżo mielony, gałka
Wątróbkę namoczyć w mleku.
Cielecinę i indyka ugotować z marchewką, pietruszką, liściem, zielem i pieprzem- około 60- 90 min. Mięso wyjąć, do wywaru włożyć wątróbkę i gotować do miękkości- 15- 20 min. Wywar ostudzić, namoczyć w nim kajzerkę.
Zmielić razem cielęcinę, indyka, wątróbkę i namoczoną kajzerkę. Do masy dodać żółtka, wymieszać. Całość przyprawić solą, gałką, białym i czarnym pieprzem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Piec ok. 60 min w 180st.
Uwagi:
- pieprzu białego proszę nie żałować
- wątróbka tylko z kurczaka, bo tylko ta jest delikatna, inne drobiowe są za twarde
Dziś znowu jem. Pycha!