- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Składniki:
1 kurczak wyłowiony z rosołu i obrany z kości i chrząstek
0,5 kg wątróbki indyczej
cebula
pieczarek sztuk kilka (5?)
bułeczka
garść posiekanej natki pietruszki
jajko
sól, sól ziołowa b/glut.sod., pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Wątróbkę usmażyłam, dodusiłam z cebulą i pieczarkami, pieprząc i soląc i majerankując. Gdy wystygło - zmieliłam wraz z kurczakiem i bułką namoczoną w rosole. Do masy dodałam jajko, gałkę, dosoliłam i dopieprzyłam i ogólnie dosmaczyłam i wrzuciłam drobno posiekaną natkę pietruszki i porządnie wymieszałam.
Piekło się toto w piekarniku w temp. ok. 180 st. C. przez ponad godzinę. Teraz pasztet stygnie.
Jutro napiszę, czy rodzina się zachwyciła jego smakiem.
Jeśli nie zachwyci się - skasuję posta...

Dopisek z dnia następnego:
Nasza domowa najwyższa instancja smakowa (czyli moje dziecko
) pasztet zaakceptowała. Męża smakiem się nie przejmuję, bo jemu smakuje wszystko co zrobię, więc jego zdanie nie jest miarodajne... 
1 kurczak wyłowiony z rosołu i obrany z kości i chrząstek
0,5 kg wątróbki indyczej
cebula
pieczarek sztuk kilka (5?)
bułeczka
garść posiekanej natki pietruszki
jajko
sól, sól ziołowa b/glut.sod., pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Wątróbkę usmażyłam, dodusiłam z cebulą i pieczarkami, pieprząc i soląc i majerankując. Gdy wystygło - zmieliłam wraz z kurczakiem i bułką namoczoną w rosole. Do masy dodałam jajko, gałkę, dosoliłam i dopieprzyłam i ogólnie dosmaczyłam i wrzuciłam drobno posiekaną natkę pietruszki i porządnie wymieszałam.
Piekło się toto w piekarniku w temp. ok. 180 st. C. przez ponad godzinę. Teraz pasztet stygnie.
Jutro napiszę, czy rodzina się zachwyciła jego smakiem.
Jeśli nie zachwyci się - skasuję posta...
Dopisek z dnia następnego:
Nasza domowa najwyższa instancja smakowa (czyli moje dziecko