Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Pasztet (pasztetowa) w wekach lub słoikach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 194280" data-attributes="member: 140"><p>25 dkg wieprzowiny</p><p>30 dkg cielęciny,</p><p>20 dkg podgardla lub surowego boczku,</p><p>10 dkg cebuli,</p><p>sól,</p><p>3 ziarna ziela angielskiego,</p><p>1 listek laurowy,</p><p>25 dkg wątroby wieprzowej,</p><p>10 dkg czerstwej bułki,</p><p>3 jajka,</p><p>mielony pieprz</p><p>gałka musztardowa</p><p></p><p>1.Umyte mięso, podgardle lub surowy boczek włożyć do rondla, dodać oczyszczoną i opłukaną cebulę, sól, ziele angielskie, liść laurowy, dodać trochę wody i udusić.</p><p>2. Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę, dusić jeszcze ok. 5 minut.</p><p>3. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić.</p><p>4.Bułkę namoczyć w sosie.</p><p>5.Mięso, podgardle, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz, utartą gałkę musztardową i sól do smaku; bardzo dokładnie wymieszać.</p><p>6.Pasztet ściśle nakładać do weków o pojemnoćci 1/2 l, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.</p><p>5.Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin ; za każdym razem 1 godzinę.(Kuchnia polska 1990)</p><p></p><p>Uwagi:</p><p>- Mięso zmieliłem w robocie kuchennym. Mieliłem oddzielnie najpierw karczek i boczek, a następnie samą wątrobę. W zależności jak drobno zmielicie wątrobę taka będzie struktura pasztetowej.</p><p>- Podczas mielenia dodawałem jajka i bułkę.</p><p>- Należy dodać tak uczciwie pieprzu i raszej uważać na gałkę musztardową.</p><p>- Z tych składników miałem 5 słoiczków po dzemie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 194280, member: 140"] 25 dkg wieprzowiny 30 dkg cielęciny, 20 dkg podgardla lub surowego boczku, 10 dkg cebuli, sól, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 25 dkg wątroby wieprzowej, 10 dkg czerstwej bułki, 3 jajka, mielony pieprz gałka musztardowa 1.Umyte mięso, podgardle lub surowy boczek włożyć do rondla, dodać oczyszczoną i opłukaną cebulę, sól, ziele angielskie, liść laurowy, dodać trochę wody i udusić. 2. Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę, dusić jeszcze ok. 5 minut. 3. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić. 4.Bułkę namoczyć w sosie. 5.Mięso, podgardle, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz, utartą gałkę musztardową i sól do smaku; bardzo dokładnie wymieszać. 6.Pasztet ściśle nakładać do weków o pojemnoćci 1/2 l, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. 5.Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin ; za każdym razem 1 godzinę.(Kuchnia polska 1990) Uwagi: - Mięso zmieliłem w robocie kuchennym. Mieliłem oddzielnie najpierw karczek i boczek, a następnie samą wątrobę. W zależności jak drobno zmielicie wątrobę taka będzie struktura pasztetowej. - Podczas mielenia dodawałem jajka i bułkę. - Należy dodać tak uczciwie pieprzu i raszej uważać na gałkę musztardową. - Z tych składników miałem 5 słoiczków po dzemie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Pasztet (pasztetowa) w wekach lub słoikach
Bottom