Pasztet - smarowidło kanapkowe

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Gotowy pasztet przekładam do słoiczkow po konfiturach i mrożę.Na noc przekładam do lodówki i rano podaję małemu na śniadanie.Stoi przez kolejne 2,3 dni swobodnie.Nie mam czasu na pasteryzację a i prądu szkoda.Zawsze robię z większej ilości mięsa i mrozę.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
I ja zrobiłam, bez majeranku, bo nie przepadam, za to z czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Smaczne, acz następnym razem dam mniej wątróbki a więcej przecieru pomidorowego. Ale najważniejsze, że dzieciom smakuje, zwłaszcza temu, które masła jadać nie chce i zawsze problem, czym kanapkę posmarować
icon_smile.gif
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,389
3,120
113
Robiłam już 2 razy, trochę po swojemu. Czyli - udka, marchew, pietruszkę, cebulę, seler duszę w garnku, posolone i popieprzone. Oddzielnie gotuję wątróbkę drobiową. Jak wystygnie wszystko wrzucam do blendera. Masę dosmaczam i do słoików. Pierwszą partię pasteryzowałam ale doszłam do wniosku, że to za dużo prądu i czasu, więc tym razem zamroziłam. Pasztet jest pyszny!
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
To i ja zrobiłam, dałam więcej warzyw i ulubionych przypraw, wyszło przepyszne! Rozdałam prawie całą porcję na spróbowanie, wszystkim bardzo smakuje, więc lada dzień robię znowu. Jestem zdumiona, że tak łatwo i prosto można zrobić domowy pasztet bez konserwantów, polepszaczy smaku itp. Może następnym razem zrobię więcej i zapasteryzuję, bo dla mnie ta metoda jest lepsza w przechowywaniu. Niestety moje dwie zamrażarki nie mieszczą już tych wszystkich warzyw, owoców, chleba i ogromu startej dyni do ciasta. Ale pasztet polecam!
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Po latach powrót do smakowitego smarowidła. Dzieci przyjeżdżają z wnukami. Coś mi świtało w głowie z tym przepisem i jakoś udało mi się odszukać. Wykonany zgodnie z moim zapisanymi tu wskazówkami.Stoi już i stygnie.
 

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
947
1,387
93
Zrobiłam,narazie jest rzadkie,mam nadzieję, że zgęstnieje.Szkoda,że nie doczytałam ile tego wychodzi.Jak dla wojska 🙈
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,647
4,779
113
Zrobiłam wczoraj ten pasztecik, zapasyteryzowałam, a dzisiaj jak wróciłam z pracy to poproóbowałam i jest pyszny :lecker: Dałam 4 ugotowane pałki z kurczaka, a że ilością nie dorównały dwóm udkom to dodałam jeszcze ugotowane kiedyś tam, żeberko kąt, które czekało w zamrażalniku na swój moment i 40 dag wątróbek bo tyle akurat miałam. Wszystko zmiksowałam w malakserze, doprawiłam i mam pyszne smarowidło do chleba :lecker:

Tyle mi wyszło :giggle:
IMG_20241204_150850055~2.jpg
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy