- Paź 23, 2004
- 3,825
- 1,592
- 113
2 szkl ugotowanej zielonej (lub brązowej) soczewicy/czyli ok. 200 g suchej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej/czyli ok. 100 g suchej
100 ml oleju
2 cebule
4 łyżki suszonej żurawiny
2-3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela ang.
2 goździki
¾ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki cząbru
¼ łyżeczki lubczyku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Kilka łyżek oleju do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej, dodaż cebulę razem z liściem laurowym, zielem ang i goździkami. Smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, solą i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić większą ilością soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu pozostawić i wystudzić w foremce (najlepiej przez całą noc). Rano wyjąć pasztet z formy i można podawać.
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej/czyli ok. 100 g suchej
100 ml oleju
2 cebule
4 łyżki suszonej żurawiny
2-3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela ang.
2 goździki
¾ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki cząbru
¼ łyżeczki lubczyku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Kilka łyżek oleju do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej, dodaż cebulę razem z liściem laurowym, zielem ang i goździkami. Smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, solą i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić większą ilością soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu pozostawić i wystudzić w foremce (najlepiej przez całą noc). Rano wyjąć pasztet z formy i można podawać.
Ostatnią edycję dokonał moderator: