Pasztet sojowy

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
O, tez go zrobie , moze w weekend
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Margot, myślisz, że bez ziemniaków i z samymi białkami zamiast jajek uda się ten pasztet? Nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu?
gruebel_2.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Zrobiłam ten pasztet soja ciecierzyca pół na pół. Bez ziemniaków - zamiast nich dodfałam odrobinę granulatu sojowego zmielonego. Pyszny. Ciekawe, jak po nim cukier ) Powinien byc ok.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Wlasnie jestem w trakcie pieczenia
icon_smile.gif

Niestety tym razem bez soi
icon_sad.gif
Tylko ciecierzyca z czerwona soczewica, ale tez powinien byc dobry, prawda? ;)
I jeszcze sporo mielonych orzechow, zeby bylo swiatecznie ;) Chcialam dodac troche zurawiny, ale maz niestety za takimi dodatkami nie przepada, wiec bedzie bez ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,578
113
Siedzi w piecu. Z ciecierzycy, pieczarek, cebuli i ziemniaków. Dodałam też ugotowane na twardo białka z kilku jajek i garść mielonych migdałów. Z całej porcji wyszły mi dwie małe keksówki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,578
113
Od kilku lat nie ma bez niego świąt, tylko za każdym rozem robię go nieco inaczej. Dziś najwierniej się trzymałam oryginału, tylko zamiast soi dałam ciecierzycę. No i dodałam białka, bo mi zostały z ciasta na mazurki.
icon_biggrin.gif

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
Czym mogę zastąpić pieczarki? Tzn. czymś niegrzybowym, grzyby leśne też odpadają
icon_sad.gif
Czy może pominąć całkiem ale dość dużo ich w składzie więc chyba się nie da? Strasznie mam na ten pasztet ochotę... A w ogóle to te pieczarki bardzo wpływają na smak? Bo może bez nich to bez sensu robić... Proszę niech ktoś poratuje
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
pieczarki dają sporo fajnego smaku , oczywiście zamian na inne grzyby , wychodzi bez problemu ,a na inne warzywa tez można np
-uduszone białe części pora z kawałkiem selera i marchewki
-czy więcej cebuli i np papryki posiekane (kolorowe czy jeden kolor ) tez uduszone
Jeśli dasz inne warzywa tez będzie smaczne, tak ,że myślę ,że grzyby można zamienić na jakieś warzywa uduszone(pieczone) + więcej cebuli lub uduszone pory

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,061
348
83
dzięki za przepis, spróbuję go upiec jeszcze dziś, dotychczas zawsze robiłam pasztety z marchewką, jakoś tak wychodziło
icon_smile.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam z mieszanki zielonej soczewicy i ciecierzycy, bardzo smaczny, wyrazisty i aromatyczny.
Zamiast bułki dodałam łyżkę mąki z prosa, bo z diety bezmlecznej przeszliśmy w bezglutenową, i trochę się kruszy, ale nie jest suchy.
Ile dodajesz jajek do połowy porcji? Ja jedno, może to też powód kruszenia.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
Lis może lepiej dać dwa ,a nawet trzy będą ok.,a będzie się mniej kruszyć , lub można dodać ugotowanej kaszy jaglanej ,ona tez daje taką wilgotności i ładnie spaja wszystko

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zapomniałam o namoczonej 2 dni temu ciecierzycy i chyba wyhodowałam nową formę inteligencji
pinggrins.gif

Jutro startuję znowu, może tym razem zaryzykuję z soją? I robię z całej porcji, bo muszę się podzielić z bratem.
Uwielbiam go na waflach ryżowych z pomidorem. Pasztet oczywiście.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,578
113
Siedzi w piecu. Z ciecierzycy, pieczarek, cebuli, ziemniaków i garści mielonych migdałów, w proporcjach na oko.
Wyszły dwie małe keksówki (a 25 cm)- jedna na teraz, druga na święta.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy