Pasztet wiejski z porami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,660
1,508
113
Pasztet wiejski z porami
Pate de Porc aux Poireaux

Przepis pochodzi z książki Carole Clements i Elizabeth Wolf- Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska".

Tradycyjnie ten rodzaj wieprzowego pate (lub raczej terrine, gdyż nie ma skórki z ciasta) przyrządza się z dodatkiem wątroby wieprzowej i jajek. W tym przepisie zastępują je pory - potrawa jest dzięki temu lżejsza i bardziej aromatyczna.

450 g obranych porów (jedynie białe i jasnozielone części)
15g /1 łyżka masła
2 lub 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 kg chudej golonki lub łopatki
150 g plastrów wędzonego chudego boczku bez skóry
1 i 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
3 listki szałwi, drobno posiekane
1/4 łyżeczki przyprawy quatre epices (mieszanka mielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 listek laurowy

Dokładnie umyte pory pokroić na cienkie plasterki. Dusić je na maśle na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i dusić następne 10 minut, aż pory będą zupełnie miękkie. Ostudzić.
Z mięsa wykroić tłuszcz, żyłki i błony. Zemleć je malakserem lub przekręcić przez maszynkę. Dwa plastry boczku pozostawić do przybrania, pozostałe posiekać lub rozetrzeć i dodać do miesa.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Spód i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski z mięsem wrzucić pory, zioła, przyprawy i wyrobić łyżką lub ręcznie na jednolitą masę. Przełożyć ją do formy, dobrze ubijając. Ułożyć na wierzchu listek laurowy i plastry boczku. Przykryć szczelnie folią alumionową.
Formę z pasztetem ustawić w naczyniu wypełnionym do połowy wrzatkiem. Piec przez półtorej godziny.
Wylać wodę, pozostawiając pasztet w dwóch foremkach. Wierzch przykryć deseczką i obciążyć. Z pasztetu będzie wyciekał płyn, dlatego forma powinna stać w innym naczyniu. Pozostawić do wystygnięcia.
Przed pokrojeniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Moje uwagi:
Zrobiłam pół porcji z chudej mielonej wieprzowej szynki w małej keksówce (25x11) wstawionej do większej i szerszej keksówki.
Kupiłam 20 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach i wyłożyłam nimi dno i boki formy.
Nie przykrywałam pasztetu folią. Piekłam w kąpieli wodnej około godziny.
Bałam się, że bez jajek pasztet będzie miał luźną konsystencję, więc dodałam jedno "dla zasady".
Wyszedł zwięzły i bardzo smaczny. Polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
O cos dla mnie, bardzo podoba mi sie sklad, wnioskuje, ze pate musi byc pyszny! Kocham tez Rillettes z wszelkich mies. Twoj pasztet Joanno, zrobie zatem niebawem.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,660
1,508
113
Myślę, że będzie Ci smakował.
Ja na pewno będę go powtarzać, bo jest prosty, szybki i pyszny.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,660
1,508
113
Właśnie wstawiłam do pieca w proporcjach: 500 g chudej szynki, 500 g piersi indyczej, 4 duże pory, 2 jajka.
Uduszone pory zmęłłam z rozpędu razem z mięsem.
Wypełnił dużą keksówkę (35 cm).
Bez boczku, bez folii i eksperymentalnie bez kąpieli wodnej.

EDIT:
Udał się wyśmienicie i jest pyszny.

pasztety.jpg

Na zdjęciu po lewej.
 

Załączniki

  • pasztety.jpg
    pasztety.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,660
1,508
113
Wyciągam, by sprawdzić listę składników, a może przy okazji komuś innemu się przyda.