Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pasztet wiejski z porami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 935716" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pasztet wiejski z porami</strong></p><p><em>Pate de Porc aux Poireaux</em></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Carole Clements i Elizabeth Wolf- Cohen &quot;Wyśmienita kuchnia francuska&quot;.</p><p></p><p><em>Tradycyjnie ten rodzaj wieprzowego pate (lub raczej terrine, gdyż nie ma skórki z ciasta) przyrządza się z dodatkiem wątroby wieprzowej i jajek. W tym przepisie zastępują je pory - potrawa jest dzięki temu lżejsza i bardziej aromatyczna.</em></p><p></p><p>450 g obranych porów (jedynie białe i jasnozielone części)</p><p>15g /1 łyżka masła</p><p>2 lub 3 ząbki czosnku, drobno posiekane</p><p>1 kg chudej golonki lub łopatki</p><p>150 g plastrów wędzonego chudego boczku bez skóry</p><p>1 i 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku</p><p>3 listki szałwi, drobno posiekane</p><p>1/4 łyżeczki przyprawy quatre epices (mieszanka mielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu)</p><p>szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej</p><p>1/4 łyżeczki mielonego kminku</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu</p><p>1 listek laurowy</p><p></p><p>Dokładnie umyte pory pokroić na cienkie plasterki. Dusić je na maśle na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i dusić następne 10 minut, aż pory będą zupełnie miękkie. Ostudzić.</p><p>Z mięsa wykroić tłuszcz, żyłki i błony. Zemleć je malakserem lub przekręcić przez maszynkę. Dwa plastry boczku pozostawić do przybrania, pozostałe posiekać lub rozetrzeć i dodać do miesa. </p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Spód i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski z mięsem wrzucić pory, zioła, przyprawy i wyrobić łyżką lub ręcznie na jednolitą masę. Przełożyć ją do formy, dobrze ubijając. Ułożyć na wierzchu listek laurowy i plastry boczku. Przykryć szczelnie folią alumionową.</p><p>Formę z pasztetem ustawić w naczyniu wypełnionym do połowy wrzatkiem. Piec przez półtorej godziny.</p><p>Wylać wodę, pozostawiając pasztet w dwóch foremkach. Wierzch przykryć deseczką i obciążyć. Z pasztetu będzie wyciekał płyn, dlatego forma powinna stać w innym naczyniu. Pozostawić do wystygnięcia.</p><p>Przed pokrojeniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Zrobiłam pół porcji z chudej mielonej wieprzowej szynki w małej keksówce (25x11) wstawionej do większej i szerszej keksówki.</p><p>Kupiłam 20 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach i wyłożyłam nimi dno i boki formy.</p><p>Nie przykrywałam pasztetu folią. Piekłam w kąpieli wodnej około godziny.</p><p>Bałam się, że bez jajek pasztet będzie miał luźną konsystencję, więc dodałam jedno &quot;dla zasady&quot;. </p><p>Wyszedł zwięzły i bardzo smaczny. Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 935716, member: 1024"] [B]Pasztet wiejski z porami[/B] [I]Pate de Porc aux Poireaux[/I] Przepis pochodzi z książki Carole Clements i Elizabeth Wolf- Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska". [I]Tradycyjnie ten rodzaj wieprzowego pate (lub raczej terrine, gdyż nie ma skórki z ciasta) przyrządza się z dodatkiem wątroby wieprzowej i jajek. W tym przepisie zastępują je pory - potrawa jest dzięki temu lżejsza i bardziej aromatyczna.[/I] 450 g obranych porów (jedynie białe i jasnozielone części) 15g /1 łyżka masła 2 lub 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 kg chudej golonki lub łopatki 150 g plastrów wędzonego chudego boczku bez skóry 1 i 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku 3 listki szałwi, drobno posiekane 1/4 łyżeczki przyprawy quatre epices (mieszanka mielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu) szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 listek laurowy Dokładnie umyte pory pokroić na cienkie plasterki. Dusić je na maśle na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i dusić następne 10 minut, aż pory będą zupełnie miękkie. Ostudzić. Z mięsa wykroić tłuszcz, żyłki i błony. Zemleć je malakserem lub przekręcić przez maszynkę. Dwa plastry boczku pozostawić do przybrania, pozostałe posiekać lub rozetrzeć i dodać do miesa. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Spód i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski z mięsem wrzucić pory, zioła, przyprawy i wyrobić łyżką lub ręcznie na jednolitą masę. Przełożyć ją do formy, dobrze ubijając. Ułożyć na wierzchu listek laurowy i plastry boczku. Przykryć szczelnie folią alumionową. Formę z pasztetem ustawić w naczyniu wypełnionym do połowy wrzatkiem. Piec przez półtorej godziny. Wylać wodę, pozostawiając pasztet w dwóch foremkach. Wierzch przykryć deseczką i obciążyć. Z pasztetu będzie wyciekał płyn, dlatego forma powinna stać w innym naczyniu. Pozostawić do wystygnięcia. Przed pokrojeniem schłodzić, najlepiej przez całą noc. [B]Moje uwagi:[/B] Zrobiłam pół porcji z chudej mielonej wieprzowej szynki w małej keksówce (25x11) wstawionej do większej i szerszej keksówki. Kupiłam 20 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach i wyłożyłam nimi dno i boki formy. Nie przykrywałam pasztetu folią. Piekłam w kąpieli wodnej około godziny. Bałam się, że bez jajek pasztet będzie miał luźną konsystencję, więc dodałam jedno "dla zasady". Wyszedł zwięzły i bardzo smaczny. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pasztet wiejski z porami
Top
Bottom