- Lis 28, 2005
 
- 35,152
 
- 8,535
 
- 113
 
Pasztet z cukinii i wątróbek drobiowych
Inspiracją był przepis Appetity znaleziony na WŻ, ale go trochę zmieniłam:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24940.html
Składniki:
4 szklanki cukinii startej na tarce
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
30 dag wątróbki drobiowej ( np. indyczej)
30 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
2 cebule
1/2 szklanki oleju
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, zioła rustykalne Kotanyi (sól morska, rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon)
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i pieczarki posiekać. Zagotować wodę, wrzucając do niej liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Do wrzątku włożyć wątróbkę, gotować 5 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Cebulę z czosnkiem i pieczarki poddusić na kilku łyżkach oleju. Cukinię, ser, wątróbkę, pieczarki i cebulę z czosnkiem zemleć w maszynce do mięsa. Do otrzymanej masy dodać tartą bułkę, olej i całe jajka. Dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Przygotować 2 foremki keksowe o długości 25 cm - dobrze je natłuścić i posypać bułką tartą. Wyłożyć i wyrównać masę. Piec około 50 - 60 minut w temp 180 stopni.
Robiłam też wersję bez wątróbki, z samymi pieczarkami, jednak z wątróbką wydaje mi się smaczniejsza .
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			Inspiracją był przepis Appetity znaleziony na WŻ, ale go trochę zmieniłam:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24940.html
Składniki:
4 szklanki cukinii startej na tarce
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
30 dag wątróbki drobiowej ( np. indyczej)
30 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
2 cebule
1/2 szklanki oleju
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, zioła rustykalne Kotanyi (sól morska, rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon)
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i pieczarki posiekać. Zagotować wodę, wrzucając do niej liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Do wrzątku włożyć wątróbkę, gotować 5 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Cebulę z czosnkiem i pieczarki poddusić na kilku łyżkach oleju. Cukinię, ser, wątróbkę, pieczarki i cebulę z czosnkiem zemleć w maszynce do mięsa. Do otrzymanej masy dodać tartą bułkę, olej i całe jajka. Dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Przygotować 2 foremki keksowe o długości 25 cm - dobrze je natłuścić i posypać bułką tartą. Wyłożyć i wyrównać masę. Piec około 50 - 60 minut w temp 180 stopni.
Robiłam też wersję bez wątróbki, z samymi pieczarkami, jednak z wątróbką wydaje mi się smaczniejsza .
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								
				
		
			
			
			
			
			
			