- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Pasztet z królika
-1 duży królik z wątrobą
-60 dkg karkówki,
-1/2 kg wędzonego podgardla
-1/2 kg boczku
-30-40 dkg wątroby(może być drobiowa)
Do gotowania:
============
3 marchwie, 2 pietruszki, kawał selera, por, 2 cebule , kilka ząbków czosnku, garść
suszonych grzybów, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
dodatkowo do pasztetu:
==================
majeranek,3 cebule ,2 ziarenka jałowca, 2 duże bułki ,
4 jajka, wędzona słonina ,tymianek ,sól,pieprz,papryka,vegeta,
starta gałka muszkat(według uznania)
Wątrobę podsmażyć,zalać odrobiną wody i chwilę poddusić na małym ogniu.
Mięso pokroić w paski,królika podzielić na części,dodać przyprawy,grzyby,warzywa,posolić,zalać wodą tak,aby mięso było przykryte i gotować do miękkości mięsa.
W gorącym wywarze zamoczyć 2 duże bułki, potem zmielić obrane mięso,wątrobę, 3 cebule,marchewki,seler,pietruszki,grzyby,odciśnięte bułki, dodać 2 drobno skruszone ziarenka jałowca,majeranek(dość dużo) doprawić pieprzem,solą,wędzoną papryką,dolewać po trochu wywar(prawie 2 szklanki),wbić 4 jajka,wymieszać i odstawić na chwilę.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Foremki wysmarowałam margaryną,posypałam bułą tartą,do 3/4 wysokości foremki nałożyłam masę mięsną,położyłam paseczki wędzonej słoniny,a między paseczkami posypałam tymiankiem.
Piekłam 20 min w 190 C przykryte folią alu,potem folię zdjęłam i piekłam w 180 C ponad godz.
dodatkowe informacje
Z tej ilości wyszły 4 foremki z folii aluminiowej(keksówki)

-1 duży królik z wątrobą
-60 dkg karkówki,
-1/2 kg wędzonego podgardla
-1/2 kg boczku
-30-40 dkg wątroby(może być drobiowa)
Do gotowania:
============
3 marchwie, 2 pietruszki, kawał selera, por, 2 cebule , kilka ząbków czosnku, garść
suszonych grzybów, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
dodatkowo do pasztetu:
==================
majeranek,3 cebule ,2 ziarenka jałowca, 2 duże bułki ,
4 jajka, wędzona słonina ,tymianek ,sól,pieprz,papryka,vegeta,
starta gałka muszkat(według uznania)

Wątrobę podsmażyć,zalać odrobiną wody i chwilę poddusić na małym ogniu.
Mięso pokroić w paski,królika podzielić na części,dodać przyprawy,grzyby,warzywa,posolić,zalać wodą tak,aby mięso było przykryte i gotować do miękkości mięsa.
W gorącym wywarze zamoczyć 2 duże bułki, potem zmielić obrane mięso,wątrobę, 3 cebule,marchewki,seler,pietruszki,grzyby,odciśnięte bułki, dodać 2 drobno skruszone ziarenka jałowca,majeranek(dość dużo) doprawić pieprzem,solą,wędzoną papryką,dolewać po trochu wywar(prawie 2 szklanki),wbić 4 jajka,wymieszać i odstawić na chwilę.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Foremki wysmarowałam margaryną,posypałam bułą tartą,do 3/4 wysokości foremki nałożyłam masę mięsną,położyłam paseczki wędzonej słoniny,a między paseczkami posypałam tymiankiem.
Piekłam 20 min w 190 C przykryte folią alu,potem folię zdjęłam i piekłam w 180 C ponad godz.
dodatkowe informacje
Z tej ilości wyszły 4 foremki z folii aluminiowej(keksówki)