Pasztet z królika

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pasztet z królika

pasztet1.jpg

-1 duży królik z wątrobą

-60 dkg karkówki,

-1/2 kg wędzonego podgardla

-1/2 kg boczku

-30-40 dkg wątroby(może być drobiowa)

Do gotowania:
============

3 marchwie, 2 pietruszki, kawał selera, por, 2 cebule , kilka ząbków czosnku, garść

suszonych grzybów, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.


dodatkowo do pasztetu:
==================
majeranek,3 cebule ,2 ziarenka jałowca, 2 duże bułki ,

4 jajka, wędzona słonina ,tymianek ,sól,pieprz,papryka,vegeta,

starta gałka muszkat(według uznania)

pasztet2.jpg


Wątrobę podsmażyć,zalać odrobiną wody i chwilę poddusić na małym ogniu.

Mięso pokroić w paski,królika podzielić na części,dodać przyprawy,grzyby,warzywa,posolić,zalać wodą tak,aby mięso było przykryte i gotować do miękkości mięsa.

W gorącym wywarze zamoczyć 2 duże bułki, potem zmielić obrane mięso,wątrobę, 3 cebule,marchewki,seler,pietruszki,grzyby,odciśnięte bułki, dodać 2 drobno skruszone ziarenka jałowca,majeranek(dość dużo) doprawić pieprzem,solą,wędzoną papryką,dolewać po trochu wywar(prawie 2 szklanki),wbić 4 jajka,wymieszać i odstawić na chwilę.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Foremki wysmarowałam margaryną,posypałam bułą tartą,do 3/4 wysokości foremki nałożyłam masę mięsną,położyłam paseczki wędzonej słoniny,a między paseczkami posypałam tymiankiem.

Piekłam 20 min w 190 C przykryte folią alu,potem folię zdjęłam i piekłam w 180 C ponad godz.

dodatkowe informacje
Z tej ilości wyszły 4 foremki z folii aluminiowej(keksówki)


 

Załączniki

  • pasztet1.jpg
    pasztet1.jpg
    43.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pasztet2.jpg
    pasztet2.jpg
    59.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy