Pasztet z kruszonką

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nasz ulubiony.

pasztet_z_kruszonk_.JPG

500 g mięsa kurczaka – 3-4 ćwiartki, zależnie od wielkości
250 g wątróbki drobiowej
250 g surowego boczku (najlepszy jest średnio tłusty. Z za chudym pasztet może wyjść zbyt suchy)
1 marchewka
1 cebula
2 jajka
1 bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
Pieprz czarny – wg smaku, u mnie jest to 1 łyżeczka
Sól do smaku

Kruszonka:

20 g masła (około 2 cm masła, odkrojone z kostki mającej 200 g)
2 łyżki mąki pszennej
1/2łyżeczki słodkiej papryki
Bułka tarta

Pozostałe składniki
:
Woda do gotowania
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Olej lub masło do wysmarowania formy
Kasza manna do wysypania formy


1. W dużym garnku zagotować wodę. Wodę posolić, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Na wrzącą wodę włożyć kurczaka i pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Gotować do miękkości mięsa, ok. 30-45 min. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Mięso wraz z warzywami wyjąć z wywaru, ostudzić lekko, by
nie parzyło dłoni.

2. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać mąkę i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodawać tyle bułki, by z masy dała się ulepić zwarta kula. Kulkę z kruszonki odłożyć do lodówki do schłodzenia.

3. Wyjąć kości z kurczaka. Bułkę kajzerkę namoczyć w wywarze od mięsa, wycisnąć i dodać do mięsa. Następnie całe mięso wraz z warzywami i bułką oraz ząbkiem czosnku dokładnie zemleć. Dodać przyprawy. Spróbować masy, czy jest odpowiednio słona i pieprzna. Ew. doprawić. Dodać 2 żółtka, dokładnie
wymieszać.

4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną. Pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na wierzch pasztetu zetrzeć na tarce kruszonkę (tarka z dużymi oczkami). Kruszonkę delikatnie przycisnąć dłonią do powierzchni pasztetu.

Piec w piekarniku nagrzanym to temp. 180 st. Przez ok. godzinę. Pasztet wyjąć, wystudzić a następnie wychłodzić w lodówce.

Piekłam w formie 10 cm x 26 cm.
Wychodzi kilogram pasztetu.
 

Załączniki

  • pasztet_z_kruszonk_.JPG
    pasztet_z_kruszonk_.JPG
    108.6 KB · Wyświetleń: 27
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
227
0
0
Zrobiłam zastępując mięso drobiowe wieprzowym, które podsmażyłam z boczkiem i dusiłam pod przykryciem w małej ilości wody, reszta jak w przepisie. Pyszny! I prosty w przygotowaniu.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
o rany, toż ja prawie identycznie zrobiłam dzisiaj . Jedynie bez tej kruszonki. A zamiast kminku i kolendry, daję jałowiec. Jajka daję całe do masy mięsnej, bo jakoś nie widzę potrzeby ubijania piany