Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1284265" data-attributes="member: 2721"><p>Nasz ulubiony.</p><p></p><p>[ATTACH=full]72842[/ATTACH]</p><p></p><p>500 g mięsa kurczaka – 3-4 ćwiartki, zależnie od wielkości</p><p>250 g wątróbki drobiowej</p><p>250 g surowego boczku (najlepszy jest średnio tłusty. Z za chudym pasztet może wyjść zbyt suchy)</p><p>1 marchewka</p><p>1 cebula</p><p>2 jajka</p><p>1 bułka kajzerka</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 łyżeczka pieprzu ziołowego</p><p>1 łyżeczka kminku</p><p>1 łyżeczka kolendry</p><p>Pieprz czarny – wg smaku, u mnie jest to 1 łyżeczka</p><p>Sól do smaku</p><p><u></u></p><p><u>Kruszonka:</u></p><p>20 g masła (około 2 cm masła, odkrojone z kostki mającej 200 g)</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>1/2łyżeczki słodkiej papryki</p><p>Bułka tarta</p><p><u></u></p><p><u>Pozostałe składniki</u>:</p><p>Woda do gotowania</p><p>2 ziarna ziela angielskiego</p><p>1/2 łyżeczki czarnego pieprzu</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>Olej lub masło do wysmarowania formy</p><p>Kasza manna do wysypania formy</p><p></p><p></p><p>1. W dużym garnku zagotować wodę. Wodę posolić, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Na wrzącą wodę włożyć kurczaka i pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Gotować do miękkości mięsa, ok. 30-45 min. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Mięso wraz z warzywami wyjąć z wywaru, ostudzić lekko, by</p><p>nie parzyło dłoni. </p><p></p><p>2. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać mąkę i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodawać tyle bułki, by z masy dała się ulepić zwarta kula. Kulkę z kruszonki odłożyć do lodówki do schłodzenia.</p><p></p><p>3. Wyjąć kości z kurczaka. Bułkę kajzerkę namoczyć w wywarze od mięsa, wycisnąć i dodać do mięsa. Następnie całe mięso wraz z warzywami i bułką oraz ząbkiem czosnku dokładnie zemleć. Dodać przyprawy. Spróbować masy, czy jest odpowiednio słona i pieprzna. Ew. doprawić. Dodać 2 żółtka, dokładnie</p><p>wymieszać.</p><p></p><p>4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną. Pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na wierzch pasztetu zetrzeć na tarce kruszonkę (tarka z dużymi oczkami). Kruszonkę delikatnie przycisnąć dłonią do powierzchni pasztetu.</p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym to temp. 180 st. Przez ok. godzinę. Pasztet wyjąć, wystudzić a następnie wychłodzić w lodówce.</p><p></p><p>Piekłam w formie 10 cm x 26 cm.</p><p>Wychodzi kilogram pasztetu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1284265, member: 2721"] Nasz ulubiony. [ATTACH=full]72842[/ATTACH] 500 g mięsa kurczaka – 3-4 ćwiartki, zależnie od wielkości 250 g wątróbki drobiowej 250 g surowego boczku (najlepszy jest średnio tłusty. Z za chudym pasztet może wyjść zbyt suchy) 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 1 bułka kajzerka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry Pieprz czarny – wg smaku, u mnie jest to 1 łyżeczka Sól do smaku [U] Kruszonka:[/U] 20 g masła (około 2 cm masła, odkrojone z kostki mającej 200 g) 2 łyżki mąki pszennej 1/2łyżeczki słodkiej papryki Bułka tarta [U] Pozostałe składniki[/U]: Woda do gotowania 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Olej lub masło do wysmarowania formy Kasza manna do wysypania formy 1. W dużym garnku zagotować wodę. Wodę posolić, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Na wrzącą wodę włożyć kurczaka i pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Gotować do miękkości mięsa, ok. 30-45 min. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Mięso wraz z warzywami wyjąć z wywaru, ostudzić lekko, by nie parzyło dłoni. 2. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać mąkę i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodawać tyle bułki, by z masy dała się ulepić zwarta kula. Kulkę z kruszonki odłożyć do lodówki do schłodzenia. 3. Wyjąć kości z kurczaka. Bułkę kajzerkę namoczyć w wywarze od mięsa, wycisnąć i dodać do mięsa. Następnie całe mięso wraz z warzywami i bułką oraz ząbkiem czosnku dokładnie zemleć. Dodać przyprawy. Spróbować masy, czy jest odpowiednio słona i pieprzna. Ew. doprawić. Dodać 2 żółtka, dokładnie wymieszać. 4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną. Pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na wierzch pasztetu zetrzeć na tarce kruszonkę (tarka z dużymi oczkami). Kruszonkę delikatnie przycisnąć dłonią do powierzchni pasztetu. Piec w piekarniku nagrzanym to temp. 180 st. Przez ok. godzinę. Pasztet wyjąć, wystudzić a następnie wychłodzić w lodówce. Piekłam w formie 10 cm x 26 cm. Wychodzi kilogram pasztetu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z kruszonką
Top
Bottom