Pasztet z wątróbek drobiowych
40 dag wątróbek drobiowych
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 jajko
1/4 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki brandy
gałka muszkatołowa
1 czerstwa kajzerka
3/4 szklanki mleka
2 dag słoniny
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta
Wątróbki oczyścić, umyć, osączyć. Jajko roztrzepać ze śmietanką i tymiankiem, doprawić solą, pieprzem, gałką i brandy, włożyć 10 dag wątróbek, odstawić do lodówki.
Bułkę namoczyć w mleku.
Słoninę pokroić, zesmażyć na patelni, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę, resztę wątróbek, posolić, smażyć kilka minut. Ostudzić.
Odcisnąć bułkę. Zmiksować wszystkie składniki lub zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby domieszać kilka łyżek bułki tartej.
Przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem małej formy. Piec godzinę w temperaturze 200°C.
Podawać zimny.
Dobrze się kroi i smaruje.
40 dag wątróbek drobiowych
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 jajko
1/4 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki brandy
gałka muszkatołowa
1 czerstwa kajzerka
3/4 szklanki mleka
2 dag słoniny
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta
Wątróbki oczyścić, umyć, osączyć. Jajko roztrzepać ze śmietanką i tymiankiem, doprawić solą, pieprzem, gałką i brandy, włożyć 10 dag wątróbek, odstawić do lodówki.
Bułkę namoczyć w mleku.
Słoninę pokroić, zesmażyć na patelni, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę, resztę wątróbek, posolić, smażyć kilka minut. Ostudzić.
Odcisnąć bułkę. Zmiksować wszystkie składniki lub zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby domieszać kilka łyżek bułki tartej.
Przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem małej formy. Piec godzinę w temperaturze 200°C.
Podawać zimny.
Dobrze się kroi i smaruje.
