Pasztet z wołowiny i wieprzowiny

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Pasztet z wołowiny i wieprzowiny

600 g mielonego mięsa wieprzowego
400 g mielonej wołowiny
2 plastry wątroby wieprzowej ugotowanej i zmielonej
200 g drobno posiekanego wędzonego boczku
3 cebule
60 g posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki drobnej soli
2 łyżki mąki
pieprz
listki z 4-5 gałązek świeżego tymianku
cząber
4 jajka

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Całość przełożyć do ultra plusa (myślę, że nada się żaroodporne naczynie, brytfanna, forma do pieczenia
icon_smile.gif
).
Piec 1 godzinę w temp 200 st pod przykryciem, zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15 minut, aby wierzch się zrumienił.
Serwować na zimno pokrojony w cienkie plastry (choć na ciepło też smakuje bosko, zwłaszcza ze świeżym chlebem
icon_smile.gif
)

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy