Pebernødder

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Interesujące w smaku, delikatnie pikantne pierniczko-ciasteczka. Robi je się bardzo szybko, a zjada w jeszcze krótszym czasie... Idealne na okres zimowy.

Przepis z duńskiego zeszytu kuchennego:

Składniki (na ok. 30-35 szt.):

- 225 g mąki
- 125g miodu
- 50g brązowego cukru
- 25g masła
- 50g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżeczki przyprawy korzennej (używam Kotanyi)
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu


W małym rondelku podrzać miód, cukier i masło, przestudzić.
W misce połączyć mąkę, migdały, amoniak, pieprz i przyprawy. Do składników dodać wcześniej podgrzane składniki, wbić jajko i połączyć wszystko w jedną masę.
Ciasto można odstawić do leżakowania (co zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Jeśli zdecydujemy się piec pierniczki od razu, to podaję szczegóły:
Piekarnik rozgrzać do 190C. Zwilżonymi wodą dłońmi toczyć kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Porcje ciasta układać na wyłożoną papierem do pieczenia blasze z piekarnika, zostawiając dość spore ostępy, bo ciasteczka zwiększą swoją objętość.
Pierniczki trzymać w piekarniku przez 10-12min do momentu, gdy zaczną się rumienić, jednak wciąż będą miękkie. Wyłożyć je na kratkę i pozostawić do wsytygnięcia.

W międzyczasie przygotować lukier:

- 200g cukru pudru
- 3-5 łyżek alkoholu lub wody(dałam kirsch)


Ze składników ukręcić lukier (nie może być zbyt gęsty). Ostudzone pierniczki polukrować i ponownie odstawiać na kratkę. Ja dodatkowo udekorowałam je rozgniecionymi ziarnami czerwonego pieprzu, jednak można ten krok pominąć.
Pierniczki przechowywać w puszce- już na drugi dzień są cudownie miękkie, aromat alkoholu delikatnie wnika w ich środek i staje się mniej wyczuwalny.

Polecam!
wink.gif


STP66322.JPG
 

Załączniki

  • STP66322.JPG
    STP66322.JPG
    214.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Upiekłam wczoraj i nieskromnie mówiąc, wyszły mi jeszcze lepsze.
icon_redface.gif

Dodałam skórkę pomarańczową, reszta bez zmian. Zdjęcia będą, jak tylko trafię na lepsze światło.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy