Pejzanka-

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Przepisuję, a właściwie kopiuję ze strony http://www.studniamiodu.pl/2015/07/pejzank...kiego-stou.html
gdzie Agnieszka zamieściła całą historię tej bardzo smacznej i sytnej zupy.
Gotujmy, a jedząc możemy się myślami przenieść na wesele do Radziwiłłów.
icon_lol.gif


Pejzanka
6-8 porcji gęstej zupy

Składniki:
1,5 litra mięsnego wywaru (na kościach - dobrze sprawdzają się żeberka - lub na drobiu)
Liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz
około 500 g warzyw:
1 mała kalarepa, pokrojonej w kostkę
kawałek białej części pora, pociętej w plasterki
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
mały kawałek selera i kawałek korzenia pietruszki, pokrojone drobno
2 średnie marchewki, pokroje w kostkę
1/2 małej główki młodej kapusty, pokrojonej w kostkę (a bardziej w kwadraty)
1 łyżka pasty pomidorowej, koncentratu lub kilka łyżek gęstego przecieru pomidorowego
2-3 łyżki ziemniaczanego puree (u mnie z jednego ziemniaka, 2 łyżek pełnego mleka i odrobiny masła)
1 łyżka drobno pokrojonych, suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 mała cebula
80 g boczku

Wykonanie:

1. Jeśli trzeba, wywar odszumować (zbieramy szumowiny z powierzchni), a następnie zagotować go z przyprawami (liść laurowy, ziele, majeranek, sól, tłuczony pieprz). Dodać na gotujący się pokrojone warzywa – oprócz kapusty, gotować razem do miękkości, około 15-20 minut.
2. Dodać kapustę, grzyby , pastę pomidorową, przetarty ząbek czosnku i puree ziemniaczane – dokładnie wymieszać, najlepiej metalową rózgą i gotować razem około 10 minut.
3. Z pokrojonego w kostkę boczku wytopić skwarki, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić.
4. Dodać boczek i cebulę do zupy. Spróbować: w razie potrzeby doprawić, posypać natką pietruszki i podawać.




 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Janko, fakt, mało się nie da, jak większości solidnych zup. U mnie 3 dni to raczej norma.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Aby nie mnożyć bytów wpisuję tutaj (za TVN Style) inną wersję pejzanki, którą dziś będę gotować:

Pejzanka z łazankami
1/4 szklanki młodej białej fasoli (dałam z puszki, odcedzoną )
duża porcja włoszczyzny bez kapusty
1 cebula
40 dkg ziemniaków
50 dkg cielęciny z kością (dałam 3 żeberka wieprzowe)
2 l bulionu warzywnego
15 dkg łazanek
ziele angielskie
liśc laurowy
2 ząbki czosnku
koper, pietruszka, łyżka maggi (dałam sos sojowy)
sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, po czym odcedzamy i zalewamy 2 litrami świeżej wody. Dodajemy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsypujemy łazanki i gotujemy. Przyprawiamy zupę do smaku maggi, solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i wkładamy do zupy. Na talerzach posypujemy zieleniną. Podajemy z pieczywem jako danie jednogarnkowe.
Jeżeli zupę robimy na dwa dni, łazanki gotujemy osobno.
Porcja na 6 osób.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Jeszcze inna wersja:
https://beszamel.se.pl/przepisy/zup...artoflanka-i-jarzynowa-re-uxvx-enMn-6WVg.html

  • 1 POR
  • 3 MARCHEWKI
  • 2 DUŻE CUKINIE
  • 1 CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 2 ZIEMNIAKI
  • 4 MAŁE RZEPY
  • 1 GARŚĆ ZIELONEJ FASOLI (OPCJONALNIE)
  • 1 ŁODYGA SELERA
  • 100 G WĘDZONEGO BOCZKU
  • 120 G UGOTOWANEJ BIAŁEJ FASOLI LUB FASOLI FLAGEOLET, Z PUSZKI, ODCEDZONĄ, PRZEPŁUKANĄ I PONOWNIE OSĄCZONĄ
  • 120 G UGOTOWANEGO MAKARONU
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 2 LITRY WODY
  • SÓL I PIEPRZ
  • Najpierw obierz, umyj i pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę, a por w plastry. Cebulę i czosnek również obierz. Pokrój cebulę. Czosnek posiekaj. Szynkę wiejską pokrój w grubą kostkę: zachować skórki i tłuszcz, który roztopisz w rondlu.
  • W gorącym rondlu roztop masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz tłuszcz i skórki szynki. Gdy pokrojona w kostkę cebula stanie się przezroczysta, dodaj wszystkie warzywa i zrumień je na tłuszczu.
  • Gdy warzywa będą lekko zrumienione, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, następnie wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Duś około 40 minut na bardzo małym ogniu, sprawdzając poziom wody, w razie potrzeby dodając więcej. Na 10 minut przed podaniem dodaj ugotowany makaron i białą fasolę z puszki.
  • Gotową zupę dopraw, a następnie przelej do wazy na zupę i od razu podawaj.