Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pejzanka-
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1657425" data-attributes="member: 67"><p>Aby nie mnożyć bytów wpisuję tutaj (za TVN Style) inną wersję pejzanki, którą dziś będę gotować: </p><p></p><p><strong>Pejzanka z łazankami</strong></p><p>1/4 szklanki młodej białej fasoli (dałam z puszki, odcedzoną )</p><p>duża porcja włoszczyzny bez kapusty </p><p>1 cebula </p><p>40 dkg ziemniaków </p><p>50 dkg cielęciny z kością (dałam 3 żeberka wieprzowe)</p><p>2 l bulionu warzywnego </p><p>15 dkg łazanek </p><p>ziele angielskie </p><p>liśc laurowy </p><p>2 ząbki czosnku </p><p>koper, pietruszka, łyżka maggi (dałam sos sojowy)</p><p>sól, pieprz - do smaku </p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p>Fasolę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, po czym odcedzamy i zalewamy 2 litrami świeżej wody. Dodajemy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsypujemy łazanki i gotujemy. Przyprawiamy zupę do smaku maggi, solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i wkładamy do zupy. Na talerzach posypujemy zieleniną. Podajemy z pieczywem jako danie jednogarnkowe.</p><p>Jeżeli zupę robimy na dwa dni, łazanki gotujemy osobno.</p><p>Porcja na 6 osób.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1657425, member: 67"] Aby nie mnożyć bytów wpisuję tutaj (za TVN Style) inną wersję pejzanki, którą dziś będę gotować: [B]Pejzanka z łazankami[/B] 1/4 szklanki młodej białej fasoli (dałam z puszki, odcedzoną ) duża porcja włoszczyzny bez kapusty 1 cebula 40 dkg ziemniaków 50 dkg cielęciny z kością (dałam 3 żeberka wieprzowe) 2 l bulionu warzywnego 15 dkg łazanek ziele angielskie liśc laurowy 2 ząbki czosnku koper, pietruszka, łyżka maggi (dałam sos sojowy) sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: Fasolę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, po czym odcedzamy i zalewamy 2 litrami świeżej wody. Dodajemy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsypujemy łazanki i gotujemy. Przyprawiamy zupę do smaku maggi, solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i wkładamy do zupy. Na talerzach posypujemy zieleniną. Podajemy z pieczywem jako danie jednogarnkowe. Jeżeli zupę robimy na dwa dni, łazanki gotujemy osobno. Porcja na 6 osób. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pejzanka-
Top
Bottom