- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Przed chwilą wyszło z pieca i z mężem zjedliśmy pół blachy!
Pyszne, niesłodkie, w smaku digestivowe (ciasto jest bazowane na digestivach Tudik, wyśmienitych, tyle że z melasą!), kwaśne od rabarbaru
Fantastyczne dla osób na diecie i znudzonych ciastami z rabarbarem
250 g mąki razowej
125 g masła (może być mniej, też by się skleiło!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki melasy lub brązowego cukru
1 duze jajko eko
szczypta soli
6-7 patyków rabarbaru
odrobina drobnego brązowego cukru do posypania rabarbaru
forma 40x30
1. Włączyłam piec na 200 st. Zagniotłam ciasto w KitchenAidzie, ale malakser albo żyrafa z pojemniczkiem spokojnie sobie poradzi.
2. Rozwałkowałam ciasto do rozmiaru 40x30 mniej więcej, przełożyłam do foremki, załatałam, gdzie brakowało
Wstawiłam do pieca na 12 minut, aż się lekko zezłoci.
3. Rabarbar obrałam, posypałam cukrem i zostawiłam na durszlaku. Odcisnęłam. Nałożyłam na podpieczone ciasto, posypałam łyżką cukru perlistego do gofrów (NIE JEST KONIECZNY, nie wnosi wiele, poza punktową słodyczą)
4. Zmniejszyłam grzanie do 180 st i wstawiłam do pieca na 20 minut.
Pyszne, niesłodkie, w smaku digestivowe (ciasto jest bazowane na digestivach Tudik, wyśmienitych, tyle że z melasą!), kwaśne od rabarbaru
Fantastyczne dla osób na diecie i znudzonych ciastami z rabarbarem

250 g mąki razowej
125 g masła (może być mniej, też by się skleiło!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki melasy lub brązowego cukru
1 duze jajko eko
szczypta soli
6-7 patyków rabarbaru
odrobina drobnego brązowego cukru do posypania rabarbaru
forma 40x30
1. Włączyłam piec na 200 st. Zagniotłam ciasto w KitchenAidzie, ale malakser albo żyrafa z pojemniczkiem spokojnie sobie poradzi.
2. Rozwałkowałam ciasto do rozmiaru 40x30 mniej więcej, przełożyłam do foremki, załatałam, gdzie brakowało

3. Rabarbar obrałam, posypałam cukrem i zostawiłam na durszlaku. Odcisnęłam. Nałożyłam na podpieczone ciasto, posypałam łyżką cukru perlistego do gofrów (NIE JEST KONIECZNY, nie wnosi wiele, poza punktową słodyczą)
4. Zmniejszyłam grzanie do 180 st i wstawiłam do pieca na 20 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: