- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis wg. Roberta Makłowicza.
makaron penne - rurki
15 dag chudego boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
papryczka chili - kawałek świeżej lub w proszku - do smaku, danie powinno być pikantne
1 puszka pomidorów
bazylia
pieprz czarny, sól
parmezan do posypania
olej do smażenia
ew. natka pietruszki
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. W międzyczasie na głębokiej patelni zrumienić na łyżce oleju pokrojony w paski boczek. Zdjąć boczek z patelni.
Na patelnię wrzucić posiekany ząbek czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia sie czosnku. Wlac pomidory z puszki. Dodać podsmażony boczek, bazylę, chili, pieprz i ew. sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotowany makaron wymieszać z gorącym sosem. Na talerzach posypać parmezanem i ew. natką pietruszki.

makaron penne - rurki
15 dag chudego boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
papryczka chili - kawałek świeżej lub w proszku - do smaku, danie powinno być pikantne
1 puszka pomidorów
bazylia
pieprz czarny, sól
parmezan do posypania
olej do smażenia
ew. natka pietruszki
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. W międzyczasie na głębokiej patelni zrumienić na łyżce oleju pokrojony w paski boczek. Zdjąć boczek z patelni.
Na patelnię wrzucić posiekany ząbek czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia sie czosnku. Wlac pomidory z puszki. Dodać podsmażony boczek, bazylę, chili, pieprz i ew. sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotowany makaron wymieszać z gorącym sosem. Na talerzach posypać parmezanem i ew. natką pietruszki.