Penne z kurczakiem, brukułami i gorgonzolą

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Makaron Penne z kurczakien, brokulami i gorgonzola.
Przepis wg pomyslu Jeni Wright:
brokuly (ok 200g)
50g masla
3 filety z kurczaka pokrojone w cienkie paski
3 zabki czosnku (zmiazdzyc)
120 ml bialego + wina 30ml wody
250 ml smietany do sosow (o dosc duzej zawartosci tluszczu)
120 g gorgonzoli (pokrojonej w mala kostke)
sol i swiezo mielony pieprz
swiezo starty Parmigiano Reggiano
Zblanszowac brukuly (ok 2 min we wrzacej osolonej wodzie), odcedzic,
przeplukac w zimnej wodzie, dobrze potrzasnac aby pozbyc sie resztek wody,
odstawic.
Na glebokiej patelni rozpuscic maslo, dodac mieso i czosnek, sol i pieprz.
Smazyc na srednim ogniu az mieso zbieleje. W miedzyczasie ugotowac makaron al
dente.
Do kurczka wlac wino i smietane, wymieszac i gotowac mieszajac od czasu do
czasu, do momentu az sos zgestnieje. Dodac brokuly, zwiekszyc ogien,
wymieszac, doprawic. Dodac ugotowany makaron i jeszcze raz porzadnie
wymieszac, dodajac na koniec kawalki gorgonzoli. Podac z parmezanem i
kieliszkiem bialego wina.
Brokuly mozna zastapic porami, smazyc je razem z kurczakiem i czosnkiem.
Smacznego
--
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Tatter- to danie jest pyyszne!! -
icon_lol.gif
Objedlismy sie, jak nie wiem
icon_mrgreen.gif
- ale nie mozna bylo sie oprzec
icon_lol.gif

Jedyna modyfikacja, jaka zrobilam to to, ze zamiast wina, dalam troche rosolu, a z wody zrezygnowalam
icon_biggrin.gif

Wyszlo pycha i bardzo to danie polecam!
Wchodzi "na stale"- i nie raz bede to powtarzac, tym bardziej, ze roboty przy tym niewiele
icon_lol.gif

Wielkie dzieki, Tatter-
cvety.gif
bussi.gif

Tak mi wyszlo
icon_biggrin.gif


PICT0007.JPG
 

Załączniki

  • PICT0007.JPG
    PICT0007.JPG
    113.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: