- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Do tej pory znalam tylko jedna zupe cebulowa, taka na sposob francuski z winem i grzanka....
ostatnio odkrylam ten przepis na naprawde pyszna i zadziwiajaca w smaku zupe cebulowa!!
proponuje zrobic od razu z podwojnej porcji
3 lyzki oliwy
5 duzych cebul
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki zmielonej kozieradki
1/2 lyzeczki miety suszonej
2 lyzki maki
700ml bulionu warzywnego
1 laska cynamonu
sok z polowki cytryny
1 lyzka brazowego cukru
swiezo mielony czarny pieprz
gruba sol ziaranista
cebule obrac i pokroic w cienkie plastry
rozgrzac garnek o grubym dnie, dodac 2 lyzki oliwy, dodac cebule, posypac sola i pieprzem, przykryc pokrywka i dusic ok.15 minut, od czasu do czasu mieszajac
zdjac pokrywke zwiekszyc ogien i wsypac kurkume, kozieradke i miete i resztke oliwy dodac, posypac maka i mieszajac przesmazyc 3 minuty
dolac bulion i dobrze rozmieszac zeby sie grudki nie potworzyly
dodac laske cynamonu, znowu przykryc i gotowac na malym ogniu 30-40 minut
na koniec dodac cukier i sok z cytryny, dosmaczyc sola i pieprzem
Smacznego!!!
zdjecia nie mam bo zupa zostala blyskawicznie pochlonieta
ostatnio odkrylam ten przepis na naprawde pyszna i zadziwiajaca w smaku zupe cebulowa!!
proponuje zrobic od razu z podwojnej porcji
3 lyzki oliwy
5 duzych cebul
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki zmielonej kozieradki
1/2 lyzeczki miety suszonej
2 lyzki maki
700ml bulionu warzywnego
1 laska cynamonu
sok z polowki cytryny
1 lyzka brazowego cukru
swiezo mielony czarny pieprz
gruba sol ziaranista
cebule obrac i pokroic w cienkie plastry
rozgrzac garnek o grubym dnie, dodac 2 lyzki oliwy, dodac cebule, posypac sola i pieprzem, przykryc pokrywka i dusic ok.15 minut, od czasu do czasu mieszajac
zdjac pokrywke zwiekszyc ogien i wsypac kurkume, kozieradke i miete i resztke oliwy dodac, posypac maka i mieszajac przesmazyc 3 minuty
dolac bulion i dobrze rozmieszac zeby sie grudki nie potworzyly
dodac laske cynamonu, znowu przykryc i gotowac na malym ogniu 30-40 minut
na koniec dodac cukier i sok z cytryny, dosmaczyc sola i pieprzem
Smacznego!!!
zdjecia nie mam bo zupa zostala blyskawicznie pochlonieta
