Perska zupa cebulowa

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Do tej pory znalam tylko jedna zupe cebulowa, taka na sposob francuski z winem i grzanka....

ostatnio odkrylam ten przepis na naprawde pyszna i zadziwiajaca w smaku zupe cebulowa!!

proponuje zrobic od razu z podwojnej porcji

3 lyzki oliwy
5 duzych cebul
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki zmielonej kozieradki
1/2 lyzeczki miety suszonej
2 lyzki maki
700ml bulionu warzywnego
1 laska cynamonu
sok z polowki cytryny
1 lyzka brazowego cukru
swiezo mielony czarny pieprz
gruba sol ziaranista

cebule obrac i pokroic w cienkie plastry
rozgrzac garnek o grubym dnie, dodac 2 lyzki oliwy, dodac cebule, posypac sola i pieprzem, przykryc pokrywka i dusic ok.15 minut, od czasu do czasu mieszajac
zdjac pokrywke zwiekszyc ogien i wsypac kurkume, kozieradke i miete i resztke oliwy dodac, posypac maka i mieszajac przesmazyc 3 minuty
dolac bulion i dobrze rozmieszac zeby sie grudki nie potworzyly
dodac laske cynamonu, znowu przykryc i gotowac na malym ogniu 30-40 minut
na koniec dodac cukier i sok z cytryny, dosmaczyc sola i pieprzem

Smacznego!!!

zdjecia nie mam bo zupa zostala blyskawicznie pochlonieta
lecker.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Interesujące. Uwielbiam zupy cebulowe, więc bardzo możliwe, że wypróbuję. Ba, wypróbowałabym nawet dzisiaj na kolację, gdybym miała wszystkie składniki, bo aura dziś bardzo zachęcająca do rozgrzewających zup
icon_wink.gif
, ale nie chce mi się iść do sklepu.
icon_redface.gif

Mam tylko dwa pytania, na przyszłość:
- co to jest kozieradka i gdzie można toto nabyć,
- wyjdę na zatwardziałą konserwatystkę
icon_mrgreen.gif
, ale czy ta laska cynamonu na pewno tam pasuje?

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Po raz pierwszy się dzisiaj szczerze roześmiałam, czytając o kozieradce. W celach leczniczych i na powiększenie piersi. Lud_mam nadzieję, że te piersi sobie darujesz, a kozieradkę widziałam w przyprawach u mnie w pobliskim Carrefourze. Czy jeszcze jest, nie mam pojęcia, chociaż na tę zupę i ja mam ogromną ochotę. Myślę, że o kozieradkę można też pytać w aptekach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
carbonicum @ 6 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=862369kozieradka to przyprawa, patrz np. tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Kozieradka_pospolita

gdzie ja w polsce mozna nabyc nie mam pojecia
gruebel_2.gif

tak, laska koniecznie musi byc, tez mi sie to dziwne wydawalo....ale tak wlasnie ma byc
wink.gif
Dzięki, a czy jeśli nie dam kozieradki, to zupa wiele straci?

seniorka @ 6 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=862371Po raz pierwszy się dzisiaj szczerze roześmiałam, czytając o kozieradce. W celach leczniczych i na powiększenie piersi. Lud_mam nadzieję, że te piersi sobie darujesz, a kozieradkę widziałam w przyprawach u mnie w pobliskim Carrefourze. Czy jeszcze jest, nie mam pojęcia, chociaż na tę zupę i ja mam ogromną ochotę. Myślę, że o kozieradkę można też pytać w aptekach.
Dziękuję Seniorko, piersi faktycznie zostawię w spokoju, za to poszukam przyprawy w supermarketach
wink.gif

baszurka

Member
Sty 25, 2008
79
0
0
Bez problemu można kupić na allegro
icon_biggrin.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Kozieradki nei lubie ze wzgledu na zapach, a mozna ja bylo kiedys kupic w sklepach zielarskich. W czasach, kiedy w kerfurze takich rzeczy nie bylo, a moze i samego sklepu nie bylo?

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
wyciagam, bo czegos szukalam i znalazla ta zupe, wiec popelnilam dzisiaj, bardzo smaczna!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
czy ta kozieradka w przepisie to ziarna zmielone czy może zielsko?
mam tylko nasionka
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy