Perski naan wg J. Child

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Wychodzą 4 długie wąskie bochenki.

2 i 1/2 szkl. letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
5-6 szkl. mąki chlebowej
1 łyżka soli

4 łyżeczek nasionek sezamowych do posypania

Umieść wodę i drożdże w dużej misce i wymieszaj. Dodaj 3 szkl. mąki, po 1 szkl. "at a time", mieszając w jedną stonę drewnianą łyżką. Ubijać ok. 1 min. (ok. 100 uderzeń) w celu wyzwolenia glutenu w cieście. Posyp po wierzchu solą i dodawaj pozostałą mąkę, po szklance. Za każdym razem mieszaj łyżką i sprawdzaj, czy ciasto nie jest za gęste. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj ok. 10 min. w celu uzyskania gładkiego i łatwego w obsłudze ciasta. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć ją folią plastikową i wyrastać w cieple przez ok. 2 godz., aż podwoi swoją objętość. Może to trwać nawet dłużej. Ciasto może oczywiście wyrastać w lodówce przez całą noc.
Rozgrzać piekarnik do ok. 250 st. C z umieszczonym w nim kamieniem.

"Deflate" ciasto i zagnieć je na stolnicy. Podziel na 4 części. Spłaszczyć każdą część i ukształtować na owal, każdy o wymiarach 18cm x 15cm. Pozostaw utworzone placki na kilka min. w celu relaksacji glutenu.
Wypełnij małą miseczkę zimną wodą, umocz w niej palce i poczynając od jednego z końców placka wciskaj palce w ciasto tworząc głębokie, blisko siebie położone wgłębienia. Ciągle utrzymuj palce wilgotne, bo powierzchnia ciasta musi być naprawdę mokra.
Unieś ciasto w powietrzu na dłoniach i rozciągaj delikatnie. W celu otrzymania owalu o wymiarach 12cm x 40cm. Jeśli ciasto uległo rozdarciu w kilku miejscach, nie przejmuj się, kontynuuj rozciąganie.
Posyp ciasto ziarnami sezamu i przenieś na kamień.
Piecz do momentu, kiedy na powierzchni powstaną zezłocone miejsca ("golden patches"), a spód jest brązowy, ok. 5 min. Następnie wyciągnij z piekarnika i przestudź ok. 5 min. na kratce. Potem zawiń w ściereczkę, aby pozostało ciepłe i miękkie.
Postępuj tak samo z pozostałymi częściami ciasta.
Serwować ciepłe lub w temp. pokojowej.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super!!!

to ja dopiszę przepisy na Naan, ktore wczoraj podaly dziewczyny (obiecuje ze bede je sukcesywnei testowac, no jak Cook's Illustrated normalnie!!!
icon_smile.gif

1.
LINN:
CHLEB NAAN NA JOGURCIE wg Claudii / z forum www.oliocarli.it /


150 ml mleka
150 g gestego jogurtu naturalnego
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukru
2 lyzki oliwy extravergine
1 rozbite jajko
500 g maki 550
22 g swiezych drozdzy

UWAGA: lyzeczki wloskie maja 5 ml / cos miedzy "kawa" a "herbata" /

Program Dough / 90 minut /
- podzielic ciasto na 9-10 czesci
- rozciagnac na grubosc okolo pol cm
- piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut / piekarnik wlaczony wczesniej / na zloty kolor
- jesc cieple


2. Tudik
7 lyzek wody
4 lyzki naturalnego jogurtu
2 1/2 szkl bialej maki chlebowej
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki miodu
1 lyzka ghee lub masla rozpuszczonego
1 lyzeczka drozdzy
1 jajko

wyrobic w maszynie i robic jak pisze linn

przepis jest z ksiazki ,z ktorej jak dotad wszystko bylo ok .bardzo dobry jest naan jak dodadamy do niego czosnek i sproszkowane nasiona kolendry-mniam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy