Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Perski naan wg J. Child
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lidiakd" data-source="post: 167279" data-attributes="member: 417"><p>Wychodzą 4 długie wąskie bochenki.</p><p></p><p>2 i 1/2 szkl. letniej wody</p><p>2 łyżeczki suchych drożdży</p><p>5-6 szkl. mąki chlebowej</p><p>1 łyżka soli</p><p></p><p>4 łyżeczek nasionek sezamowych do posypania</p><p></p><p>Umieść wodę i drożdże w dużej misce i wymieszaj. Dodaj 3 szkl. mąki, po 1 szkl. "at a time", mieszając w jedną stonę drewnianą łyżką. Ubijać ok. 1 min. (ok. 100 uderzeń) w celu wyzwolenia glutenu w cieście. Posyp po wierzchu solą i dodawaj pozostałą mąkę, po szklance. Za każdym razem mieszaj łyżką i sprawdzaj, czy ciasto nie jest za gęste. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj ok. 10 min. w celu uzyskania gładkiego i łatwego w obsłudze ciasta. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć ją folią plastikową i wyrastać w cieple przez ok. 2 godz., aż podwoi swoją objętość. Może to trwać nawet dłużej. Ciasto może oczywiście wyrastać w lodówce przez całą noc.</p><p>Rozgrzać piekarnik do ok. 250 st. C z umieszczonym w nim kamieniem.</p><p></p><p>"Deflate" ciasto i zagnieć je na stolnicy. Podziel na 4 części. Spłaszczyć każdą część i ukształtować na owal, każdy o wymiarach 18cm x 15cm. Pozostaw utworzone placki na kilka min. w celu relaksacji glutenu.</p><p>Wypełnij małą miseczkę zimną wodą, umocz w niej palce i poczynając od jednego z końców placka wciskaj palce w ciasto tworząc głębokie, blisko siebie położone wgłębienia. Ciągle utrzymuj palce wilgotne, bo powierzchnia ciasta musi być naprawdę mokra.</p><p>Unieś ciasto w powietrzu na dłoniach i rozciągaj delikatnie. W celu otrzymania owalu o wymiarach 12cm x 40cm. Jeśli ciasto uległo rozdarciu w kilku miejscach, nie przejmuj się, kontynuuj rozciąganie.</p><p>Posyp ciasto ziarnami sezamu i przenieś na kamień.</p><p>Piecz do momentu, kiedy na powierzchni powstaną zezłocone miejsca ("golden patches"), a spód jest brązowy, ok. 5 min. Następnie wyciągnij z piekarnika i przestudź ok. 5 min. na kratce. Potem zawiń w ściereczkę, aby pozostało ciepłe i miękkie.</p><p>Postępuj tak samo z pozostałymi częściami ciasta.</p><p>Serwować ciepłe lub w temp. pokojowej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lidiakd, post: 167279, member: 417"] Wychodzą 4 długie wąskie bochenki. 2 i 1/2 szkl. letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży 5-6 szkl. mąki chlebowej 1 łyżka soli 4 łyżeczek nasionek sezamowych do posypania Umieść wodę i drożdże w dużej misce i wymieszaj. Dodaj 3 szkl. mąki, po 1 szkl. "at a time", mieszając w jedną stonę drewnianą łyżką. Ubijać ok. 1 min. (ok. 100 uderzeń) w celu wyzwolenia glutenu w cieście. Posyp po wierzchu solą i dodawaj pozostałą mąkę, po szklance. Za każdym razem mieszaj łyżką i sprawdzaj, czy ciasto nie jest za gęste. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj ok. 10 min. w celu uzyskania gładkiego i łatwego w obsłudze ciasta. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć ją folią plastikową i wyrastać w cieple przez ok. 2 godz., aż podwoi swoją objętość. Może to trwać nawet dłużej. Ciasto może oczywiście wyrastać w lodówce przez całą noc. Rozgrzać piekarnik do ok. 250 st. C z umieszczonym w nim kamieniem. "Deflate" ciasto i zagnieć je na stolnicy. Podziel na 4 części. Spłaszczyć każdą część i ukształtować na owal, każdy o wymiarach 18cm x 15cm. Pozostaw utworzone placki na kilka min. w celu relaksacji glutenu. Wypełnij małą miseczkę zimną wodą, umocz w niej palce i poczynając od jednego z końców placka wciskaj palce w ciasto tworząc głębokie, blisko siebie położone wgłębienia. Ciągle utrzymuj palce wilgotne, bo powierzchnia ciasta musi być naprawdę mokra. Unieś ciasto w powietrzu na dłoniach i rozciągaj delikatnie. W celu otrzymania owalu o wymiarach 12cm x 40cm. Jeśli ciasto uległo rozdarciu w kilku miejscach, nie przejmuj się, kontynuuj rozciąganie. Posyp ciasto ziarnami sezamu i przenieś na kamień. Piecz do momentu, kiedy na powierzchni powstaną zezłocone miejsca ("golden patches"), a spód jest brązowy, ok. 5 min. Następnie wyciągnij z piekarnika i przestudź ok. 5 min. na kratce. Potem zawiń w ściereczkę, aby pozostało ciepłe i miękkie. Postępuj tak samo z pozostałymi częściami ciasta. Serwować ciepłe lub w temp. pokojowej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Perski naan wg J. Child
Top
Bottom