- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Są chrupiące, bardzo pachnące i dość nietypowe, bo z mąki ryżowej.
Oryginalna receptura pochodzi z książki Home Baking, ale ja ją zmodyfikowałam nieco.
Ilość: 25 szt
100 g masła roztopionego
1/2 szklanki* cukru pudru
1 małe żółtko
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 szklanka mąki ryżowej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
pół szkanki małych rodzynek (opcjonalnie)
pół szklanki drobnych płatków owsianych (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka drobno posiekanych pistacji
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtko i kardamon, następnie po trochu dodawać mąkę i sól.
Wyrobić ręcznie na oprószonej mąką stolnicy, dodać płatki i rodzynki.
Schłodzić (lub nie - jeśli ktoś nie ma czasu).
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżeczką nabierać ciasto, formować z niego kulki, które lekko spłaszczyć. Układać na papierze, zostawiając ok 2,5 cm odstępy między ciasteczkami.
Widelcemnacisnąć wierzch ciasteczek tak, by powstał wzorek.
Posypać pistacjami, lekko je wciskając w ciasteczka.
Piec 15 - 18 minut, aż będą złociste od spodu.
Po upieczeniu pozwolić im ostygnąć. Na początku sa miękkie, a kiedy ostygną, będą kruche.
Smacznego!
* pojemność 250 ml
Oryginalna receptura pochodzi z książki Home Baking, ale ja ją zmodyfikowałam nieco.
Ilość: 25 szt
100 g masła roztopionego
1/2 szklanki* cukru pudru
1 małe żółtko
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 szklanka mąki ryżowej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
pół szkanki małych rodzynek (opcjonalnie)
pół szklanki drobnych płatków owsianych (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka drobno posiekanych pistacji
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtko i kardamon, następnie po trochu dodawać mąkę i sól.
Wyrobić ręcznie na oprószonej mąką stolnicy, dodać płatki i rodzynki.
Schłodzić (lub nie - jeśli ktoś nie ma czasu).
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżeczką nabierać ciasto, formować z niego kulki, które lekko spłaszczyć. Układać na papierze, zostawiając ok 2,5 cm odstępy między ciasteczkami.
Widelcemnacisnąć wierzch ciasteczek tak, by powstał wzorek.
Posypać pistacjami, lekko je wciskając w ciasteczka.
Piec 15 - 18 minut, aż będą złociste od spodu.
Po upieczeniu pozwolić im ostygnąć. Na początku sa miękkie, a kiedy ostygną, będą kruche.
Smacznego!
* pojemność 250 ml