Pesto z podagrycznika

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Pesto z podagrycznika

150 g przebranych młodych liści podagrycznika
50 g liści pietruszki
50 g migdałów
50 g twardego sera
100 ml dobrej jakości oleju lub oliwy
3 – 4 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
Sól
Do malaksera włóż liście podagrycznika, pietruszkę, czosnek, orzechy i starty ser. Dodaj sok z cytryny i posiekaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj oliwę lub olej, sól i wymieszaj łyżką aż do połączenia.
Włóż do czystych słoików i przechowuj w lodówce.

Jajko sadzone z pesto
Na patelnię połóż łyżkę pesto, rozgrzej, a na to wbij jajko. Przykryj i smaż przez 2-3 min. na wolnym ogniu.

20230509_110546.jpg
 

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Muszę sobie przypomnieć jak ten podagrycznik smakuje. Trochę jak seler chyba 🤔 Rośnie u mnie za studnią, ale kompletnie o nim zapomniałam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy