Pianka ptasie mleczko na biszkopcie

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
składniki
na pianke:
0,5 l smietany slodkiej 30%
2 czerwone galaretki
3 szkl. wody

biszkopt:
3 jajka
pol szkl. cukru
1szkl. maki
pol lyzeczki proszku do pieczenia

sposób przygotowania
zaczynam od przygotowania biszkoptu, ubijam jajka z cukrem na puszytsa mase, dodaje przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokladnie mieszam, wylewam ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia ( blache trzeba wylozyc wysoko tzn do samych jej rantow, to sie przyda gdy bedziemy wylewac potem mase smietankowa na ciasto), upiec biszkopt na zloty kolor (ok 20-30 min). w czasie gdy biszkopt sie piecze zagotowuje trzy szkl wody i wsypuje galaretki, musza sie dobrze rozpuscic, zeby szybciej wystygly wstawiam je do miski z zimna woda. gdy biszkopt bedzie juz gotowy i wystudzony przygotowuje pianke, ubijam smietane mikserem na sztywno, teraz biore trzepaczke i mieszajac trzepaczka wlewam galaretki do smietanki, dobrze to mieszam i wylewam na biszkopt, ciacho wstawiam do lodowki zeby stezalo. dla ozdoby polewam je jeszcze jedna galaretka i znowu chlodze.

dodatkowe informacje
bardzo ladnie do tego ciasta wyglaja ulozona na wierzchu i zalane galaretka brzoskwinie. galaretki do masy smietankowej musza byc dobrze wystudzone i prawie juz tezec. blache najlepiej wylozyc papierem do pieczenia gdyz pianka bardzo latwo chlonie nieprzyjemny zapach blachy, a papier ja od niej izoluje.