- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Rodzaj salatki na cieplo. Dodatek wedzonych ostrych papryczek nadaje zwyklym pieczarkom nowego smaku i cale danko moze byc przystawka dania obiadowego (jak u mnie ostatnio), a nawet daniem glownym na lunch z kawalkiem dobrego chleba lub, na przyklad, ziolowym omletem. Przepis pochodzi z ksiazki Jane Milton. Wpisuje dla Margot
2 papryczki chipotle, namoczone w goracej wodzie, bez nasion, posiekane drobno (ja ostatnio uzylam gotowej pasty chipotle)
500g malych pieczarek, oczyszczonych
2 lyzki masla lub ghee
2 lyzki oleju awokado
1 cebula, posiekna drobno
2 spore zabki czosnku, posiekane lub zmiazdzone
sol
zielona kolendra posiekana
Na oleju i masle usmazylam cebile i czosnek, gdy zmiekly dodalam posiekane chipotle (paste) i grzyby i dobrze przemieszalam. Smazylam na srednim ogniu, mieszajac okazjonanie, az pieczaraki zmiekly. Doprawilam do smaku i wmieszalam pare lyzek kolendry. Podalam cieple.
Danie jest bardzo proste i pyszne. Mysle, ze pieczarki mozna zastapic z powodzenem boczniakami lub innymi delikatnymi grzybami.

2 papryczki chipotle, namoczone w goracej wodzie, bez nasion, posiekane drobno (ja ostatnio uzylam gotowej pasty chipotle)
500g malych pieczarek, oczyszczonych
2 lyzki masla lub ghee
2 lyzki oleju awokado
1 cebula, posiekna drobno
2 spore zabki czosnku, posiekane lub zmiazdzone
sol
zielona kolendra posiekana
Na oleju i masle usmazylam cebile i czosnek, gdy zmiekly dodalam posiekane chipotle (paste) i grzyby i dobrze przemieszalam. Smazylam na srednim ogniu, mieszajac okazjonanie, az pieczaraki zmiekly. Doprawilam do smaku i wmieszalam pare lyzek kolendry. Podalam cieple.
Danie jest bardzo proste i pyszne. Mysle, ze pieczarki mozna zastapic z powodzenem boczniakami lub innymi delikatnymi grzybami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: