Uwielbiam suszone pomidory, wykorzystuję prawie wszystkie przepisy z ich udziałem. Ten pochodzi od Agnieszki Kręglickiej i jest doskonałą przekąską lub przystawką, którą się robi prawie błyskawicznie. Proporcje podane są dla 2 osób.
Składniki
5 dużych pieczarek
4 łyżki białego sera (brałam tłusty twaróg)
4 łyżki startego na grubych oczkach tarki sera gruyere
mała cebula pokrojona w drobną kostkę
drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
pieprz, sól
bułka tarta
tarty parmezan
jajko
oliwa lub masło do smażenia.
Pieczarki myjemy, obieramy je ze skórki i wykrawamy nóżki. Nóżki i jedną całą pieczarkę (jeśli nóżek jest za mało), kroimy w drobną kostkę i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Przesmażamy, ale nie rumienimy. Przestudzone mieszamy z twarogiem i gruyerem, posiekanymi suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Farszem napełniamy pieczarki z czubkiem. Teraz panierujemy w bułce tartej najpierw część z farszem, potem całą pieczarkę w roztrzepanym jajku i znów całą pieczarkę w bułce z dodatkiem parmezanu.Smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto (ja robiłam to na mieszance oliwy z masłem). Zaraz podajemy z chrupiącą bagietką, tostami, albo krakersami.
Składniki
5 dużych pieczarek
4 łyżki białego sera (brałam tłusty twaróg)
4 łyżki startego na grubych oczkach tarki sera gruyere
mała cebula pokrojona w drobną kostkę
drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
pieprz, sól
bułka tarta
tarty parmezan
jajko
oliwa lub masło do smażenia.
Pieczarki myjemy, obieramy je ze skórki i wykrawamy nóżki. Nóżki i jedną całą pieczarkę (jeśli nóżek jest za mało), kroimy w drobną kostkę i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Przesmażamy, ale nie rumienimy. Przestudzone mieszamy z twarogiem i gruyerem, posiekanymi suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Farszem napełniamy pieczarki z czubkiem. Teraz panierujemy w bułce tartej najpierw część z farszem, potem całą pieczarkę w roztrzepanym jajku i znów całą pieczarkę w bułce z dodatkiem parmezanu.Smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto (ja robiłam to na mieszance oliwy z masłem). Zaraz podajemy z chrupiącą bagietką, tostami, albo krakersami.