Pieczeń wieprzowa z gruszkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Do świąt zostało co prawda trochę czasu, ale ja zaczynam testować świąteczne dania obiadowe, tym razem niekoniecznie z drobiu. Przepis znalazłam w czasopiśmie "Pani domu poleca". Przepis przeznaczony jest dla 8 - 10 osób pod warunkiem, że będzie to główne danie pełnego obiadu ( w innym przypadku liczymy je dla 4 osób).
Składniki
-
1,2 kg karkówki
- 4 twarde gruszki z ogonkami
- cebula
- cytryna
- szklanka jasnego piwa
- 4 łyżki dżemu z żurawin lub duszonych żurawin (brałam dżem)
- po 2 łyżki oleju i miodu (ja dodałam do smażenia z olejem jeszcze 2 łyżki masła)
- tymianek, sól, pieprz (kto, ma świeży tymianek - dodaje go do duszenia, suszonym zaś nacieramy mięso.

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Jeśli kupiony kawałek karkówki nie jest zbyt foremny, nadajemy mu odpowiedni kształt oraz sznurujemy kuchenną nicią i smarujemy miodem. Cebulę obieramy i siekamy.
W brytfance obsmażamy na oleju i maśle mięso, dodajemy cebulę i gałązkę tymianku świeżego, wlewamy piwo i pieczemy około godziny (ja piekę do miękkości mięsa) w piekarniku nagrzanym do 180 st. Często polewamy wytwarzającym się sosem. W połowie pieczenia mięso obracamy.
Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki, wydrążamy od spodu gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy je do mięsa, gdy będzie ono już miękkie. Posypujemy tylko żółtymi (bez białego albedo) pokrojonymi w cieniutki makaron paseczkami ze skórki cytrynowej (ja biorę skórkę z połowy cytryny, ale kto chce, może wziąć całą) i polewamy mięso powstałym sosem. Piec razem jeszcze 10 - 15 minut. Pieczeń wyjmujemy na półmisek, kroimy w plastry, obkładamy gruszkami, dekorujemy żurawinami i polewamy sosem z pieczenia.
Potrawa jest doskonała pod względem smaku oraz wyglądu i świetnie nadaje się na świąteczny obiad. Polecam i smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy