- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Pieczeń wołowa
2 kg Wołowiny ( z piersi)
2 duże cebule
40 ml oliwy
50 g musztardy
pęczek swieżego rozmarynu
sól i pieprz
1 łyżka powideł z czarnej porzeczki
1 łyżka winnego octu
łyżka masła
1. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
2. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz. Smażymy na nim wołowinę że wszystkich stron.
3. Do naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją tłuszczem z pod podsmażonej wołowiny. Na cebulę kładziemy wołowinę. Sporo solimy i pieprzymy. Górę mięsa smarujemy musztardą i obficie posypujemy rozmarynem.
Przykrywamy mięso pergaminem. Naczynie żaroodporna szczelnie przykrywamy podwójną folią z aluminium . Pieczemy w temp 170 stopni przez 4 godziny.
4. Po upieczeniu mięso wyciągamy i delikatnie chłodzimy aby łatwiej było je kroić w plastry.
5. Powstały sos mieszamy z powidłami i octem. Miksujemy. Dodajemy masło , podgrzewamy i podajemy z plastrami wołowiny.
Ps1. Zaleca się piec duży kawałek wołowiny.
Ps2. Przepis pochodzi z książki : Gotuj sprytnie jak Jamie
Ps3. Pozostałe z obiadu mięso można użyć przy tym przepisie https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39228
2 kg Wołowiny ( z piersi)
2 duże cebule
40 ml oliwy
50 g musztardy
pęczek swieżego rozmarynu
sól i pieprz
1 łyżka powideł z czarnej porzeczki
1 łyżka winnego octu
łyżka masła
1. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
2. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz. Smażymy na nim wołowinę że wszystkich stron.
3. Do naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją tłuszczem z pod podsmażonej wołowiny. Na cebulę kładziemy wołowinę. Sporo solimy i pieprzymy. Górę mięsa smarujemy musztardą i obficie posypujemy rozmarynem.
Przykrywamy mięso pergaminem. Naczynie żaroodporna szczelnie przykrywamy podwójną folią z aluminium . Pieczemy w temp 170 stopni przez 4 godziny.
4. Po upieczeniu mięso wyciągamy i delikatnie chłodzimy aby łatwiej było je kroić w plastry.
5. Powstały sos mieszamy z powidłami i octem. Miksujemy. Dodajemy masło , podgrzewamy i podajemy z plastrami wołowiny.
Ps1. Zaleca się piec duży kawałek wołowiny.
Ps2. Przepis pochodzi z książki : Gotuj sprytnie jak Jamie
Ps3. Pozostałe z obiadu mięso można użyć przy tym przepisie https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39228
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: