Pieczona Ciecierzyca Snack

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
Robie podobnie, tylko daje zwykle kumin lub curry (+ slodka papryka i sol). Najpierw chwilke podsmazam na oliwie (jakies 2 minuty) i potem zapiekam w 220 stopniach jakies 15-20 min. Mniam!
 

Załączniki

  • DSC05700.JPG
    DSC05700.JPG
    199.8 KB · Wyświetleń: 0

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
wygląda ślicznie i zapragnęłam. Ale trochę mi się nie uśmiecha grzać piekarnik przez godzinę dla paru ziarenek. Więc ponawiam czyjeś pytanie: czy robił to ktoś na patelni? po prostu uprażoną na patelni?
 

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Powi, możesz suszoną ciecierzycę ugotować, czy wziąć tę z puszki, a potem podprażyć na patelni w odrobinie oleju z przyprawami.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
właśnie jest w połowie pieczenia. pachnie pięknie ;)


editL już gotowe, połowy już nie ma... jakie to jest cudowne! do wielooookrotnej powtórki!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Ta ciecierzyca jest niesamowita! Obtoczyłam ją w oleju, papryce ostrej i słodkiej oraz soli! Wchodzi na stałe! Bardzo dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
robiłam kiedyś i wyszła przepyszna (przepis miałam z bloga)

wyciągam przepis bo dzisiaj robię powtórkę
lecker.gif

Mała_Mi wielkie dzięki za przepis
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kas, cieszę się, że Ci smakuje
icon_smile.gif
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
właśnie robię.
w ogóle bardzo często je robię i nie wiem co bym zrobiła bez tego przepisu ;)
Nie pamiętam czy pisałam już tutaj, ale używam również tej ciecierzycy zamiennie w sałatkach lub zupach - krem zamiast grzanek ;) i też spisuje się rewelacyjnie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Ashira @ 10 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1479366używam również tej ciecierzycy zamiennie w sałatkach lub zupach - krem zamiast grzanek
Spodoba mi się pomysł i dziś taką soczewicę zrobiłam właśnie po to by dodać ją do zupy, ale przyznam się szczerze, że niezbyt mi odpowiada konsystencja. Ponieważ nie lubię ciecierzycy puszkowej, ugotowałam ją sama. Smak jak najbardziej (dałam słodką i ostrą paprykę oraz kumin) ale po pieczeniu miękkie, ale chrupiące ziarenka zrobiły się twarde i suche, choć piekłam krócej, niż w przepisie. Może z puszkową jest inaczej? Następnym razem lekko tylko obsmażę ziarna w oleju z przyprawami, by nabrały smaku i aromatu, ale zachowały jędrność.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Joanna @ 11 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1479610Spodoba mi się pomysł i dziś taką soczewicę zrobiłam właśnie po to by dodać ją do zupy, ale przyznam się szczerze, że niezbyt mi odpowiada konsystencja. Ponieważ nie lubię ciecierzycy puszkowej, ugotowałam ją sama. Smak jak najbardziej (dałam słodką i ostrą paprykę oraz kumin) ale po pieczeniu miękkie, ale chrupiące ziarenka zrobiły się twarde i suche. Może z puszkową jest inaczej? Następnym razem lekko tylko obsmażę ziarna w oleju z przyprawami, by nabrały smaku i aromatu, ale zachowały jędrność.
Ja zawsze gotuję, nie używam puszkowej w ogóle. Ja piekę bardzo krótko, ale w wysokiej temperaturze z termoobiegiem. Dzięki temu nie robią się twardsze w środku potem. Musisz pokombinować ;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Muszę, muszę, bo koncepcja słuszna, tylko ją do mojego smaku muszę dopasować. Zostało mi trochę ziaren, więc jutro zacznę eksperymenty.
icon_smile.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Ja też niedawno robiłam coś podobnego, już nie pamiętam, czym przyprawiałam. Też chyba za odrobinę za długo piekłam, bo w niektórych ziarenkach miąższ za bardzo stwardniał. Trzeba poeksperymentować, bo to smaczna pogryzka.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Za długo pieczone robią się faktycznie bardzo twarde. Trzeba sobie swój ulubiony stopień twardości wyczuć
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Piekłam dużo krócej, niż podaje przepis, ale biorę pod uwagę fakt, że ciecierzyca z puszki jest bardziej miękka i wilgotna niż świeżo ugotowana.
Dziś spróbuję osiągnąć zadowalający efekt na patelni.
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Patelnia to może być to
daumen.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zrobiłam i ja
icon_smile.gif

Namoczyłam suchą, ugotowałam z chili, upiekłam z masłem i solą
icon_smile.gif
bardzo smaczna i chrrrrupiąca
lecker.gif


2014_02_15_11.10.01.jpg
 

Załączniki

  • 2014_02_15_11.10.01.jpg
    2014_02_15_11.10.01.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Piękna wyszła!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
dobra przekąśka z tej ciecierzycy na jesienne wieczory

 

Załączniki

  • 64.jpg
    64.jpg
    90.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy