- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Źródło: Tina Koch&Back-Ideen, Mai 2012
4 kotlety z karkówki
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek
100-200 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny pieprz do smaku
ew. szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Nie chodzi tu o to, by w środku nie była surowa, lecz o to, by wierzch się zezłocił. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły.
Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką.
Sos pieczarkowy ułożyć na mięsie.
Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez ok. 40 min.


4 kotlety z karkówki
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek
100-200 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny pieprz do smaku
ew. szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Nie chodzi tu o to, by w środku nie była surowa, lecz o to, by wierzch się zezłocił. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły.
Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką.
Sos pieczarkowy ułożyć na mięsie.
Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez ok. 40 min.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: