- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Sprawdziła się u nas już kilka razy. Bardzo polecam to danie , jest pyszne, apetycznie wygląda i przygotowanie go można rozłożyć w czasie i zrobić wtedy, kiedy mamy czas i ochotę. Ja najczęściej przygotowuję karkówkę wieczorem jeśli ma być na obiad następnego dnia i trzymam w lodówce. Ziemniaki zawsze juz teraz piekę na tej samej blasze co mięso, oszczędność zmywania i ziemniaki lepsze. A teraz przepis, był podany w pisemku "Przyslij przepis" z pażdziernika.
Pieczona karkówka z ziemniakami
5 plastrów karkówki po 100 g każdy
5 plastrów żółtego sera
5 łyżeczek majonezu
3 duże cebule pokrojone w piorka
przyprawa do karkowki
3 łyżki oleju do smarowania blachy
1 kg ziemniakow
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,słodka czerwona papryka
Mięso rozbić , posypać przyprawą do karkówki odstawić na godzinę do lodówki.
Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i wykładamy kotlety. (Ja nigdy nie używałam do tego papieru, karkowka na posmarowaną blachę i tyle)
Smarujemy majonezem i posypujemy połową cebuli.
Na kotlety układamy ser, zapiec 40 minut.
Obrane i pokrojone w dość grube plastry ziemniaki ( u mnie pokrojone w ćwiartki) wyłożyć na blasze posmarowanej 2 łyżkami oleju (u mnie obok mięsa)
Przyprawić, obłożyć pozostałą cebulą. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.Można piec razem z karkowką. Podawać z dowolną surówką. Bardzo polecam tę potrawę.

Pieczona karkówka z ziemniakami
5 plastrów karkówki po 100 g każdy
5 plastrów żółtego sera
5 łyżeczek majonezu
3 duże cebule pokrojone w piorka
przyprawa do karkowki
3 łyżki oleju do smarowania blachy
1 kg ziemniakow
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,słodka czerwona papryka
Mięso rozbić , posypać przyprawą do karkówki odstawić na godzinę do lodówki.
Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i wykładamy kotlety. (Ja nigdy nie używałam do tego papieru, karkowka na posmarowaną blachę i tyle)
Smarujemy majonezem i posypujemy połową cebuli.
Na kotlety układamy ser, zapiec 40 minut.
Obrane i pokrojone w dość grube plastry ziemniaki ( u mnie pokrojone w ćwiartki) wyłożyć na blasze posmarowanej 2 łyżkami oleju (u mnie obok mięsa)
Przyprawić, obłożyć pozostałą cebulą. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.Można piec razem z karkowką. Podawać z dowolną surówką. Bardzo polecam tę potrawę.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: