- Sty 3, 2009
- 28,005
- 2,348
- 113

I sposób (na zdjęciu po prawej)
4 czerwone papryki
2-3 łyżki oleju arganowego lub oliwy (u mnie oliwa)
sól
skórka z jednej kiszonej cytryny, drobno pokrojona
2 łyżki kaparów
Papryki opiec (piekę całe pod górną grzałką w 200-220 stopniach, co kilka minut przekręcam, żeby skórka poczerniała z każdej strony). Jak ostygną usunąć pestki i skórkę, a następnie pokroić w paski grubości około 1,5 cm. Polać oliwą, odrobinę posolić, przybrać kiszonymi cytrynami i kaparami.
II sposób (na zdjęciu po lewej)
4 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu z granatów
sól
Upieczoną, oczyszczoną i pokrojoną jak wyżej paprykę polać sosem z pozostałych składników i odrobinę posolić. (Jak sos jest zbyt słodki, można dodać trochę soku z cytryny).
Obie wersje są przepyszne. Jadłam te papryki jako dodatek sałatki z kaszy jaglanej, do grillowanego halloumi, do kanapek i samodzielnie.
Przepisy pochodzą z książki Claudii Roden "Tamarind & Saffron"
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: