Pieczona papryka na dwa sposoby

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
1_DSC_9634.JPG

I sposób (na zdjęciu po prawej)

4 czerwone papryki
2-3 łyżki oleju arganowego lub oliwy (u mnie oliwa)
sól
skórka z jednej kiszonej cytryny, drobno pokrojona
2 łyżki kaparów

Papryki opiec (piekę całe pod górną grzałką w 200-220 stopniach, co kilka minut przekręcam, żeby skórka poczerniała z każdej strony). Jak ostygną usunąć pestki i skórkę, a następnie pokroić w paski grubości około 1,5 cm. Polać oliwą, odrobinę posolić, przybrać kiszonymi cytrynami i kaparami.

II sposób (na zdjęciu po lewej)

4 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu z granatów
sól

Upieczoną, oczyszczoną i pokrojoną jak wyżej paprykę polać sosem z pozostałych składników i odrobinę posolić. (Jak sos jest zbyt słodki, można dodać trochę soku z cytryny).


Obie wersje są przepyszne. Jadłam te papryki jako dodatek sałatki z kaszy jaglanej, do grillowanego halloumi, do kanapek i samodzielnie.

Przepisy pochodzą z książki Claudii Roden "Tamarind & Saffron"
 

Załączniki

  • 1_DSC_9634.JPG
    1_DSC_9634.JPG
    385.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy