- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Zainspirowal mnie ten blog ipost na nim, szczegolnie ze nigdy wczesniej nie jadlam batatow
http://pinchmysalt.com/2008/11/04/vote-the...t-potato-fries/
Zrobilam bataty nieco inaczej niz autorka, mysle ze oba sposoby daja pyszny efekt
bataty (srednio 1 batat na osobe)
oliwa
sol
ja ponadto dalam swiezy tymianek i chilli, autorka dala swiezy rozmaryn i czosnek
1. Bataty obrac i pokroic na wieksze frytki (lub nie, mozna miec tez "frytki ze skorka"
2. Oliwe utrzec z wybranymi przyprawami
3. Do miski z frytkami przelac oliwe z przyprawami, wybeltac
4. Piec okolo 30-40 min w 200C
Podawac z dipami ktore zlamia slodycz ziemniakow
Wg "Pinch my salt" mozna podac z dipem z sosu serowego (proporcje nieco przeze mnie zmienione)
200ml creme frache
1 lyzka majonezu
pieprz
proszek cebulowy lub szczypiorek
100g pokruszonego twardego niebieskiego sera
Skladniki dobrze wymieszac na paste
O a tak wygladaja moje bataty, przed pieczeniem
http://pinchmysalt.com/2008/11/04/vote-the...t-potato-fries/
Zrobilam bataty nieco inaczej niz autorka, mysle ze oba sposoby daja pyszny efekt
bataty (srednio 1 batat na osobe)
oliwa
sol
ja ponadto dalam swiezy tymianek i chilli, autorka dala swiezy rozmaryn i czosnek
1. Bataty obrac i pokroic na wieksze frytki (lub nie, mozna miec tez "frytki ze skorka"
2. Oliwe utrzec z wybranymi przyprawami
3. Do miski z frytkami przelac oliwe z przyprawami, wybeltac
4. Piec okolo 30-40 min w 200C
Podawac z dipami ktore zlamia slodycz ziemniakow
Wg "Pinch my salt" mozna podac z dipem z sosu serowego (proporcje nieco przeze mnie zmienione)
200ml creme frache
1 lyzka majonezu
pieprz
proszek cebulowy lub szczypiorek
100g pokruszonego twardego niebieskiego sera
Skladniki dobrze wymieszac na paste
O a tak wygladaja moje bataty, przed pieczeniem