- Lis 28, 2005
- 33,948
- 6,365
- 113
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Źródło przepisu - https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierog...sta-i-grzybami/
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowej pełnoziarnistej)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą) - u mnie orkiszowej tortowej
1 łyżeczka suchych drożdży (dałam 25 g świeżych)
1 łyżeczka soli
1 żółtko (białko zostawiamy na później)
ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego - dałam jogurt typu greckiego
150 g miękkiego masła (3/4 kostki) - u mnie masło z dodatkiem łyżki smalcu
opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody - u mnie dodatkowe żółtko
Ja zużyłam jeszcze dwa żółtka i mniej więcej 2 łyżki śmietanki do smarowania pierogów przed pieczeniem.
Od siebie dodałam też łyżeczkę cukru do drożdży.
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)
2 garście suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 łyżka bułki tartej
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia
0,5 łyżeczki majeranku (pominęłam)
sól, pieprz, cukier
Ja farsz robiłam na oko do kilku rodzajów pierogów, ale podobnie. Dodałam jeszcze mrożonych podgrzybków i odrobinę pieczarek.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać kilka łyżek wody po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.
Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc “falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180º C. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.
Ja nie wałkowałam placków, tylko wałeczki jak na kopytka. Smarowałam żółtkami wymieszanymi ze słodką śmietanką.
Piekłam 20 minut w 190 stopniach. Wyszło mi 46 pierogów (dwie blachy).
Ciasto wyrobiłam jak każde krucho- drożdżowe - posiekałam mąkę z tłuszczem, dodałam żółtka, sól i drożdże rozpuszczone w jogurcie z łyżeczką cukru.
Okazało się bardzo przyjemne w obróbce; nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu, dobrze się sklejało. Będę je wykorzystywać do innych tego typu wypieków.
Robiłam pierożki bez falbanek i zakładek, bo lubię, jak jest pękato od farszu i cienki "zgrzew", więc kilka mi się podczas pieczenia lekko otworzyło.
W smaku bardzo dobre.
Źródło przepisu - https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierog...sta-i-grzybami/
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowej pełnoziarnistej)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą) - u mnie orkiszowej tortowej
1 łyżeczka suchych drożdży (dałam 25 g świeżych)
1 łyżeczka soli
1 żółtko (białko zostawiamy na później)
ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego - dałam jogurt typu greckiego
150 g miękkiego masła (3/4 kostki) - u mnie masło z dodatkiem łyżki smalcu
opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody - u mnie dodatkowe żółtko
Ja zużyłam jeszcze dwa żółtka i mniej więcej 2 łyżki śmietanki do smarowania pierogów przed pieczeniem.
Od siebie dodałam też łyżeczkę cukru do drożdży.
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)
2 garście suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 łyżka bułki tartej
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia
0,5 łyżeczki majeranku (pominęłam)
sól, pieprz, cukier
Ja farsz robiłam na oko do kilku rodzajów pierogów, ale podobnie. Dodałam jeszcze mrożonych podgrzybków i odrobinę pieczarek.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać kilka łyżek wody po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.
Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc “falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180º C. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.
Ja nie wałkowałam placków, tylko wałeczki jak na kopytka. Smarowałam żółtkami wymieszanymi ze słodką śmietanką.
Piekłam 20 minut w 190 stopniach. Wyszło mi 46 pierogów (dwie blachy).
Ciasto wyrobiłam jak każde krucho- drożdżowe - posiekałam mąkę z tłuszczem, dodałam żółtka, sól i drożdże rozpuszczone w jogurcie z łyżeczką cukru.
Okazało się bardzo przyjemne w obróbce; nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu, dobrze się sklejało. Będę je wykorzystywać do innych tego typu wypieków.




Robiłam pierożki bez falbanek i zakładek, bo lubię, jak jest pękato od farszu i cienki "zgrzew", więc kilka mi się podczas pieczenia lekko otworzyło.
W smaku bardzo dobre.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: