- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
W przepisie chodzi nie tyle o podanie przepisu na placki, o ile o sposób pieczenia.
Odkąd zrobiłam pierwszy raz placki pieczone w piekarniku, nie smażę ich już na patelni. Bez stania przy kuchence, bez zapachu oleju w całym domu. Szybko i przyjemnie.
Można zrobić z ulubionego przepisu.
Mój przepis na placki
(z podanych proporcji wychodzą 2 blachy placków - ok. 25 szt)
1 kg ziemniaków
1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku / ew. majeranek i tymianek jak ktoś lubi
olej
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce (można drobno, można na grubsze wiórki).
Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, dodać do miski z ziemniakami wraz z jajkiem, i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem (3-4 łyżki).
Wykładać łyżką placki jak na patelnię, piec ok. 25 minut, do zrumienienia. W połowie podanego czasu można obrócić placki na drugą stronę.
Można piec 2 blachy na raz.
Smacznego.
Odkąd zrobiłam pierwszy raz placki pieczone w piekarniku, nie smażę ich już na patelni. Bez stania przy kuchence, bez zapachu oleju w całym domu. Szybko i przyjemnie.
Można zrobić z ulubionego przepisu.
Mój przepis na placki
(z podanych proporcji wychodzą 2 blachy placków - ok. 25 szt)
1 kg ziemniaków
1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku / ew. majeranek i tymianek jak ktoś lubi
olej
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce (można drobno, można na grubsze wiórki).
Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, dodać do miski z ziemniakami wraz z jajkiem, i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem (3-4 łyżki).
Wykładać łyżką placki jak na patelnię, piec ok. 25 minut, do zrumienienia. W połowie podanego czasu można obrócić placki na drugą stronę.
Można piec 2 blachy na raz.
Smacznego.